Vijesti

Optuženi u predmetu “Respiratori” stigli na suđenje: Danas svjedoči Fikret Hodžić

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja suđenje u predmetu "Respiratori". Krivični postupak se podsjećanja radi, vodi protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, koji se usput našao i na američkoj crnoj listi, Fahrudina Solaka, suspendovang direktora Federalne uprave civilne zaštite, Jelke Milićević, ministrice finansija Federacije BiH i Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije “Srebrena malina”.

Oni su optuženi za spornu nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Danas će svjedočiti, kao svjedok Fikreta Hodžića, Goran Petrović, advokat BTL medical iz Crne Gore putem koje su nabavljani respiratori. 

Podsjetimo, prošlo ročište koje je održano 2. novembra je obilježilo prepucavanje u sudnici, a glavni lik bio je sudija Perić. Naime, Sudu BiH saslušanjem inspektora SIPA-e Enesa Smajića i vještaka ekonomske struke Radivoja Ikonića nastavljen dokazni postupak odbrane u u predmetu “Respiratori“.

Ročište, kao i većina drugih pretresa proteklo je u veoma suparnički nastrojenim tonovima između tužioca Hukeljića i sudije Perića. Oni koji redovno prate ovaj predmet su na to već i navikli.

Tokom ovog posljednjeg ročišta su pale teške riječi, a bilo je i zabranjenih pitanja.

Iako je optuženi Solak na prošlom ročištu pompezno najavio da će svjedočiti u svoju korist jer kako je naveo „nema šta da krije“, na prošlom suđenju to nije učinio očito poslušavši pravne savjete sudije Branka Perića, a o čemu je Raport prvi izvijestio.

Detaljnije o prošlom ročištu pročitajte ovdje.

Novalić stigao na ročište / Foto: Fena
Solak i Hodžić / Foto: Fena