Kriminal

Osmica i sankcije (II): Obavještajni mračnjak s vezama u podzemlju za lično bogaćenje i punjene crnih fondova SDA

Inspektori SIPA-e kod Mehmedagića u kući pretres SIPA OSA Osmica

Iako je navodno, negdje na početku svog prvog mandata kao direktor OSA-e, imao podršku zapadnih sila, prije svega SAD, Osman Mehmedagić Osmica vrlo brzo je izgubio svaku vrstu kredibiliteta.

Današnje sankcije SAD dokaz su tome. Obrazloženje koje je objavilo Ministarstvo finansija SAD u najmanju ruku je uznemirujuće i šokantno, a posebno dio koji se odnosi na povezanost s kriminalnim grupama.

Vjerodostojne informacije

"Postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke", navodi se u objavi iz SAD.

O povezanosti Osmice s kriminalnim grupama već dugo se govori. Navodno postoje i ozbiljni dokazi koji sugeriraju da je kao šef OSA-e omogućavao brojne kriminalne poslove narkoklanova.

Sve je, prema informacijama Raporta, krenulo raspakivanje Sky i Anom aplikacija.

Dešifriranjem hiljada poruka koje su razmjenjivali članovi narkobandi došlo se do indicija da su brojni imali kontakte s policijskim agencijama, među kojima su u službenici OSA-e.

Upravo zbog toga su SDA-ove galamdžije i propagandisti mjesecima pokušavali obesmisliti priču o Sky aplikaciji gurajući tezu da se ne radi o kredibilnim dokazima.

No, dešifriranjem poruka krimosa, Tužilaštvo BiH je dobilo ogroman materijal za rad. I tad su krenula hapšenja brojnih sarajevskih 'žestokih' momaka.

Prije svega tu je uhapšena trojka Denis Stojnić, Elvis Keljmendi te Admir Arnautović Šmrk.

Poznato je da se Osmica privatno družio sa Stojnićem, a povezivan je i s Keljmendijem te Šmrkom. A, sva trojica su ga spominjala u svojim dugim i detaljnim iskazima u Tužilaštvu BiH.

Da je Osmica imao u najmanju ruku 'neprimjerene' kontakte s krimosima (kojima je navodno odavao operativne podatke) počelo se sumnjati kod istrage Tužilaštva BiH u kojoj je osumnjičen i za pranje para.

Naime, Mehmedagić je kupio kuću od Šaćira Čedića (neki dan osuđen za prevaru) i to za novac u kešu. Prilikom istrage, utvrđeno je da Osmica uopće ne koristi plaću koju redovno prima kao direktor OSA-e.

Odakle novac Osmici?

Tad se počelo postavljati pitanje odakle Osmici desetine hiljada maraka za kupovinu kuće i automobila od Asima Sarajlića. I tu se završeno uklapa obrazloženje SAD da se Osmica bogatio uz saradnju s krimosima.

Nije tu kraj.

Osmica se dovodio u vezu i s kriminalnom organizacijom koju je vodio bivši savjetnik Dragana Mektića (tad ministar sigurnosti BiH) Bojan Cvijetić. Kod Cvijetića je prilikom hapšenja pronađen dokument austrijske tajne službe koji je upućen OSA-i.

No, jedan od možda najjasnijih dokaza da Osmica ima čudne kontakte s krimosima objavio je Raport.

Prije nekoliko mjeseci objavili smo snimak iz Sky komunikacije između dvojice kriminalaca.

Oni pričaju kako će se sastati s prvim čovjekom OSA-e i drugim čovjekom SIPA-e kako bi riješili neke stvari.

No, sudeći prema objavi Ministarstva SAD Mehmedagić svoje veze s kriminalcima nije koristio samo da bi obogatio sebe, nego da bi napunio i crne fondove stranke bračnog para s Poljina - SDA.

Brojni opozicioni političari objavljivali su informacije da je Osmica koristio podatke koje dobije kao šef OSA-e da bi ucjenjivao privrednike i druge subjekte. Vrlo je moguće da to koristio kao polugu za finansiranje predizborne kampanje SDA.

Prvi dio analize sankcija osmici pročitajte OVDJE.