Kriminal

Osmica saslušan u Tužilaštvu BiH, nije bio raspoložen za izjave

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica saslušan je u Tužilaštvu BiH.

Nakon završenog ispitivanja, Mehmedagić nije bio raspoložen za izjave niti komentare.

Mehmedagić je, kako smo već ranije pisali, pozvan u Tužilaštvo BiH da da iskaz na okolnisti dva predmeta koja se vode protiv njega.

Prvi se tiče sporne fakultetske diplome. Naime, protiv Mehmedagića je otvorena istraga zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, odnosno provjerava se da li prvi čovjek OSA-e ima validnu fakultetsku diplomu.

Poznato je da se priča o njegovom obrazovanju već mjesecima secira u javnosti, a prema određenim informacijama, Mehmedagić je navodio i diplome tri fakulteta. Posljednja je ona Američkog univerziteta u Sarajevu.

Drugu istragu, o kojoj je Raport pisao, Tužilaštvo BiH, osim protiv Mehmedagića, provodi i protiv uposlenika OSA-e Muhameda Pekića, a vezana je za slučaj izuzimanja snimaka videonadzora iz JP Pošta, javnog objavljivanja snimaka i ličnih informacija Mirele Bubalo, savjetnice ministra MUP-a FBiH Aljoše Čampare.

Naime, Mehmedagić je direktno naredio da mu se osiguraju snimci videonadzora iz Pošte u sarajevskom naselju Alipašino Polje, iz koje je poslana anonimna krivična prijava protiv njega, a potpisuju je uposlenici OSA-e.

Prijetnje po sigurnost
Osmica se u pismenom zahtjevu koji je naknadno uputio JP Pošti pozvao na odredbe člana 74. stav 2. Zakona o OSA BiH, predstavljajući pritom da je sadržaj snimka potreban za operativne potrebe Agencije propisane članom 5. Zakona o OSA BiH, koji navodi „da je Agencija odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine“.

Iako je zahtjev imao oznaku „interno“, snimci videonadzora pojavili se su u javnosti, čime je nanesena šteta JP Pošta, ali i Mireli Bubalo.

Nakon prikupljanja dokaza i izjava, bit će donesena tužilačka odluka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare