Svijet

Oštre poruke Erdogana: Turska neće prihvatiti izraelske zločine pa čak i ako ih cijeli svijet bude ignorirao

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja neće ostati nijema na izraelske zločine u Palestini pa čak i ako cijeli svijet to bude ignorirao, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je prisustvovao videokonferenciji na kojoj su bili i predstavnici vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) iz svih turskih provincija, a u obraćanju je najavio kako od ponedjeljka Turska počinje primjenjivati plan kontrolirane normalizacije života u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

“Namjera nam je da do kraja maja nastavimo oprezno ponašanje, a od juna planiramo u značajnijoj mjeri ublažavati mjere i olakšati svakodnevni život”, kazao je Erdogan.

On je također kazao kako Turska vodi računa da mjerama borbe protiv pandemije ne ugrozi posao, imunizaciju i egzistenciju svojih građana.

“Turska je ostala izvan klime krize zahvaljujući tome što je uspjehe zdravstvenog sistema i usluga pratila socijalnim i ekonomskim podrškama. Porast investicija i radne snage i mnogi drugi pokazatelji najavljuju bolje sutra za našu zemlju”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je u poruci također komentirao aktuelnu situaciju na Bliskom istoku i napade koje izraelske snage izvode u Gazi.

“S istom odlučnošću se protivimo onima koji danas dižu ruku na Al-Aksu, baš kakvu smo pokazali i kada nismo dozvolili pokušaj uspostave terorističkog koridora duž naše granice sa Sirijom. Dug časti cijelog čovječanstva je da se suprotstavi agresiji koju Izrael provodi nad palestinskim gradovima i Al-Qudsom. Oni koji su nijemi ili pak otvoreno staju iza krvoprolića koje vrši Izrael trebaju znati da će jednog dana red doći i na njih. Ta teroristička država je premašila sve granice nesramno pljačkajući grad u kojem se nalaze muslimanske, kršćanske i jevrejske svetinje. Pozivamo sve zemlje i institucije da reagiraju, bez obzira na njihovu vjersku ili bilo koju drugu identifikaciju”, poručio je Erdogan.

PROČITAJTE  Turci najavili: Postat ćemo svemirska sila i poslati raketu na Mjesec unutar tri godine

Erdogan je kazao kako je Turska i tužna i bijesna zbog napada koje Izrael kao teroristička država izvodi na nevinu palestinsku djecu, žene i stare.

On je također kazao da se Turska naspram zločina u Palestini odnosi s istom pažnjom kakvu je pokazala i tokom azerbejdžanske borbe za oslobađanje okupiranih teritorija u Nagorno-Karabahu.

“Nećemo prihvatiti izraelske zločine, baš kao što nismo dozvolili ni podjelu Libije, kao što nismo zaboravili Somaliju kada su to svi uradili, baš kao što nismo prihvatili ni aneksiju Krima i baš kao što smo dizali glas protiv zvjerstava u prošlosti u Bosni”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je također poručio kako će Organizacija islamske saradnje (OIC) poreći vlastitu egzistenciju ako hitno ne zauzme konkretan i efikasan stav naspram izraelskih napada u Palestini.

PROČITAJTE  Plenković tražio podršku turskog predsjednika Erdogana za reformu izbornog zakona u BiH

“Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija mora u skladu sa odlukom Generalne skupštine poduzeti korake ka hitnom osiguranju mira i sigurnosti u Al-Qudsu”, poručio je Erdogan i dodao kako je Turska spremna aktivno podržati bilo koju inicijativu UN-a i preuzeti odgovornost za mir.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha.

Tenzije su eskalirale nakon što su izraelske snage 7. maja izvele napade na vjernike u kompleksu Al-Akse.

Palestinske grupe su upozorile izraelske snage sigurnosti i dale im rok da se do 18 sati 10. maja povuku iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa Al-Akse.

Izraelske snage se nisu povukle, već pokrenule napade na Gazu u kojima je od 10. maja ubijeno najmanje 119, a ranjena 830 osoba. Među ubijenim je i 31 dijete i 19 žena.

Uporedo s tim, izraelska policija je uhapsila stotine Palestinaca na teritoriji Izraela.Povezani postovi: