Otac napadača s Markovog trga u Zagrebu pušten na slobodu

65

Otac 22-godišnjeg napadača s Markova trga u utorak je pušten na slobodu nakon što je uhićen, a potom i ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Tužilaštvo u saopćenju navodi da je 13. oktobra 2020. zaprimilo policijsku krivičnu prijavu protiv hrvatskog državljanina rođenog 1961. zbog sumnje na krivično djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Riječ je o oružju i municiji pronađenom u pretresu nekretnina u mjestu Kletište koje koristi otac 22-godišnjeg Danijela Bezuka koji je jučer na Markovom trgu pucao po zgradi vlade i pritom ranio policajca, a zatim počinio samoubistvo.

Tužilaštvo navodi da je u dvorišnim prostorijama svoje porodične kuće u Donjem Kletištu (okolina Kutine) držao dvije puške s optičkim nišanima i prigušivačem te više od hiljadu komada razne municije.

“Osumnjičenik je po primitku kaznene prijave ispitan u ovom državnom odvjetništvu nakon čega je, uslijed nepostojanja osnova za određivanje istražnog zatvora…, pušten na slobodu”, piše u saopćenju.

Policije je ranije objavila da su uz puške s optičkim nišanima i prigušivačima kod 59-godišnjaka pronašli 1.169 komada razne municije.

Još nije poznato da li je automatska puška kojom je 22 pucao po Trgu sv. Marka i pištolj kojim je sebi oduzeo život iz očevog arsenala, prenosi Hina.