FENA
Sport

Otkrivamo opcije FK Željezničar nakon blokade računa: Da li će zbog poreznog duga pod hipoteku ići i stadion Grbavica

Fudbalski klub Željezničar je u današnjem saopćenju za javnost potvrdio da su transakcijski računi premijerligaša sa Grbavice blokirani odlukom Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine da raskine sporazum koji je potpisan 10. oktobra 2014. godine.

-Uprkos svim navedenim, višestruko otežanim okolnostima rada, naš klub je uspijevao redovno izmirivati preuzete obaveze po osnovu spomenutog sporazuma sa PU FBiH. Uslijed pandemije koronavirusa i velikih finansijskih gubitaka zbog iste, klub nije bio u mogućnosti izmirivati tekuće obaveze.

Na kraju je kombinacija spriječenosti da ostvarujemo uobičajene prihode i izostanka bilo kakve pomoći javnog sektora uzrokovala kašnjenja u izmirivanju tekućih poreznih obaveza – objavili su, između ostalog, iz kluba sa Grbavice.

U saopćenju su izostali konkretni finansijski podaci o obavezama “Plavih”, a ne spominju se niti opcije kluba kad je u pitanju izmirenje dugovanja, odnosno deblokada računa.

No, prema nezvaničnim saznanjima Raporta, Željina mjesečna rata za porez, koju klub ne uplaćuje i zbog čega je nastupila blokada, iznosi približno 13.000 KM.

Također saznajemo, istina nezvanično, da su klubu ponuđene dvije opcije kako bi se riješila situacija. Prva je da Željezničar prihvati novi sporazum prema kojem će plaćati čak 75.000 KM mjesečno na ime poreznog duga, a zauzvrat bi računi bili deblokirani.

Druga varijanta donosi znatno manje mjesečne obaveze (navodno 45.000 KM), ali uz uvjet da stadion Grbavica ide pod hipoteku!?

Jasno da je pred Željom težak izbor i s obzirom na hroničnu besparicu, koja god varijanta da se nađe na stolu, čak i mimo ovih koje smo spomenuli, rukovodstvo „Plavih“ imat će ogromne probleme ne samo u finansiranju spomenutih poreznih dugova, nego i izmirivanju tekućih troškova, koji se također gomilaju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare