dentalna higijena

Otkriveno: Najbolje vrijeme za pranje zubaTemeljito četkanje ključno je za blistavobijele i zdrave zube. No, prema riječima stručnjaka, mnogi od nas to rade potpuno pogrešno.

Za većinu nas pranje zuba je dio naše svakodnevne rutine, ali mnogi pate od dentalnih bolesti kao što je karijes. Osim učestalosti i trajanja čišćenja, to je prije svega zbog tehnike i krivog vremena.


Trebate li prati zube prije ili poslije doručka? Začudo, čak ni profesionalci nisu u potpunosti složni oko odgovora na ovo pitanje. Ali najvažnije je da čistite redovito, bilo prije ili poslije. Međutim, stomatolozi preporučuju da ne perete zube odmah nakon doručka, jer kisela hrana i pića poput kafe i voća napadaju zubnu caklinu. Nakon jela, odmah posegnite za četkicom za zube i očistite minerale iz cakline, zbog čega su zubi podložniji diskoloraciji. Bolje je pričekati pola sata prije nego počnete čistiti zube.


Najbolje je oprati zube prije spavanja. Jer noću se proizvodi manje sluzi koja štiti zube od kiseline i bakterija. Fluor sadržan u pasti za zube može obavljati ovu funkciju tokom noći.