Politika

Otkud da se misa ustašama održi u Sarajevu? Puljić ju je trebao voditi u Bleiburgu, ali je zabranjeno

Velika bura podigla se u bh. javnosti nakon najave mise za žrtve Bleiburga, koju će 16. maja u katedrali Srca Isusova predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Kako je došlo do toga da se misa održi u Sarajevu i kakva je uloga Biskupske konferencije i Vrhbosanske nadbiskupije u organizaciji mise, za Raport govori monsinjor Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

Tomašević tvrdi da je sve po evropskim propisima

„Hrvatska biskupska konferencija i Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine preko svoga tijela, koje se zove Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, sudjeluje u organiziranju liturgijskog, odnosno molitvenog dijela komemoracije. Posljednjih godina jedan od biskupa ovih dviju Biskupskih konferencija tom prigodom predvodi Svetu misu. Dogovorili su se da to ove godine bude kardinal Puljić koji će, zbog nemogućnosti komemoracije na Bleiburškom polju, predvoditi Svetu misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu“, kaže monsinjor Tomašević.

Osvrnuo se i na kritike političkih skupina, ali i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, od kojih su neke vrlo oštre, istaknuvši da će se na Svetoj misi moliti posebno za „tisuće nedužnih žrtava koji se pobijene tijekom puta koji mnogi nazivaju križnim putem“.

„Brojni nedužni ljudi ubijeni su na tom putu bez suda i presude i zakopani po raznim jamama i masovnim grobnicama, među kojima je i prije nekoliko godina otkrivena Huda Jama u Sloveniji u kojoj je pronađeno blizu 800 smrtnih ostataka nakon čega su dostojanstveno sahranjeni 2016. godine na groblju blizu Maribora. Crkva će moliti za te pokojne, kao što je i inače kroz povijest molila za pokojne. Onima koje ste spomenuli, a među njima su i pojedini koji posljednjih dana puno govore o europskom putu BiH, predlažem da pročitaju Rezolucije 1096 i 1481 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe kojima se osuđuju zločini totalitarnih komunističkih sustava i traži uklanjanje njihovih nasljeđa odnosno distanciranje od tih zločina“, kaže monsinjor Tomašević.

Kaže da se protive instrumentalizaciji

Na pitanje kako komentira činjenicu da komemoracija žrtvama Bleibruga organizira Počasni bleiburški vod, koji se nikada nije distancirao od ustaške ideologije i režima te su dosadašnja obilježavanja stradanja žrtava komunističkog režima bila poprilično politički instrumentalizirana, monisnjor Tomašević kaže kako se Biskupska konferencija BiH protivi bilo kakvom instrumentaliziranju s bilo koje strane koja bi nas željela vratiti u vrijeme bilo kojeg jednoumlja.

„Hrvatska biskupska konferencija i Biskupska konferencija BiH mjerodavne su za liturgijski odnosno molitveni dio. Sveta misa bit će slavljena u sarajevskoj katedrali na dostojanstven način kao i svaka Sveta misa“, kaže Tomašević.