Šarena planeta

Otok na koji se ne smije doći: Čini se kao raj na zemlji, ali ko se susreo sa njegovim “stanovnicima” nije izašao živ

I dok Ognjena zemlja zapravo nije niti malo “ognjena”, Otok zmija, koji se nalazi samo 30 kilometara od obale brazilskog Sao Paola, uistinu je otok zmija. 

Iako satelitske snimke pokazuju obilje vegetacije, stjenovite obale i kristalno čisto more, ovaj je udaljeni otočić leglo zmijurina. 

Otok zmija

Ovaj je otok lokalno poznat pod nazivom Ilha de Queimada Grande, a njegova površina iznosi tek 0,45 kilometara kvadratnih. U prevodu, na cijelom planetu ne postoji mjesto na kojem je koncentracija zmija otrovnica veća. Gdje god da se okrenete, vidjet ćete – ne jednu, već njih nekoliko. 

Otok zmija

Postoje brojne legende o ovom zlokobnom mjestu. Prema predaji, jedini trag ljudskog postojanja na otoku je svjetionik koji je sagrađen u 1900-ima. Svjetioničar je na otoku kratko živio sa svojom porodicom, dok mu sablasna stvorenja nisu upuzala u kuću kroz otvorene prozore te masakrirale ukućane svojim otrovnim zubima.

Odakle toliko zmija na tako malom mjestu?

Jamičarke iz porodice ljutica ostale su zatočene na otoku kada su narasle razine okeana i odvojile otok od kopna. Kako na otoku nisu imale prirodne neprijatelje, uspjele su se masovno razmnožiti. Štaviše, iako su na otoku imale obilje hrane, naučile su skakati i hvatati ptice u letu.

Otok zmija

Smrtonosna vrsta koja živi na otoku lokalno se naziva Ilha de Queimada Grande i odgovorna je za oko 90 svih smrtnih slučajeva ugriza u Brazilu. 

Ako nakon ugriza ne primite lijek, smrtnost iznosi oko 10 posto, dok su šanse za preživljavanje s protuotrovom samo tri posto. Zatajenje bubrega, krvarenje u mozgu, krvarenje u crijevima i nekroza mišićnog tkiva samo su neki od simptoma koji se javljaju nakon ugriza.  

Zanimljivo, ne postoji slučaj u kojem je netko preživio dovoljno dugo da bi dospio u bolnicu.

“S ovim zmijama riječ je o posebno bolnoj smrti. U svakom slučaju, umrijet ćete vrišteći”,  objašnjava biolog Bryan Fry, jedan od nekolicine istraživača koji su se usudili posjetiti otok.

Treba svakako istaknuti kako je brazilska vlada zabranila odlazak na otok, a jedine su iznimke posebna dopuštenja za znanstvenike i istraživačke timove, za čiji preduvjet moraju imati dežurnog liječnika u blizini, kao i zaštitna odijela.

Jednako tako, ne smijemo zanemariti i činjenicu da postoji i crno tržište za ture koje vode na otok, kao i crno tržište za nabavku zlatnih zmija. Cijena jedne zmije je navodno od 10 do 30 hiljada dolara. 

Iako vas otrov ove zmije može ubiti, paradoksalno, ovaj otrov ima i ljekovita sredstva. 

Otrov zlatne zmije u dosadašnjim je testiranjima pokazao farmaceutski potencijal te se koristi u izradi lijekova za snižavanje krvnog tlaka. Ujedno je to jedan od razloga zbog čega je zabranjeno ubijati zmije na otoku. 

Iako su to historičari u više navrata demantirali, urbana legenda kaže kako su zmije na otok donijeli gusari, koji su tamo zakopali svoje blago. Zmije su se toliko razmnožile da ni sami gusari nisu mogli do blaga. 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare