Region

Otvaraju se plaže u Crnoj Gori: Nova pravila na kupalištima, evo i odgovora kakve će biti cijene ove sezone

Da li će se ove godine ići na more, koje zemlje će i pod kojim uslovima otvoriti granice za turiste, pitanja su koja su sve aktuelnija.

Iz Crne Gore stižu najave da bi turističke sezone ipak moglo biti, ali pod posebnim uvjetima. Kako bi to moglo izgledati i od kada govorio je na TV Prva direktor Morskog dobra Predrag Jelušić.

Kupališna sezona na crnogorskom primorju godinama počinje 1. maja, a sada se pominje 18. maj. Jelušić objašnjava da li su za to ispunjeni svi uslovi i šta kažu epidemiolozi.

„Možemo da konstatujemo da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilna, naš zdravstveni sistem se dosta dobro nosio s ovom situacijom, pa zahvaljujući tome možemo pričati o nekim mjerama koje za nas znače da se vraćamo u naše redovne aktivnosti“, kaže Jelušić.

On je dodao da je pripremljen set mjera koji podrazumijeva fizičku i socijalnu distancu na kupalištima, u objektima, restoranima koji se nalaze u zoni morskog dobra, kao i da je taj prijedlog poslan nadležnim institucijama, između ostalih, Institutu za javno zdravlje Crne Gore i resornom ministarstvu.

„To su novi standardi i vjerujem da svi možemo savjesno da ih primjenjujemo kako bi se svi gosti osjećali komforno i sigurno. Ove godine smo predložili da hotelske plaže hotela B kategorije imaju socijalnu distancu od 16 kvadratnih metara između kompleta od dvije ležaljke, a hoteli sa četiri zvjezdice distancu od 13 kvadratnih metara. To je čak komotnija distanca nego što imamo u našem redovnom funkcionisanju u posljednja dva mjeseca“, ističe Jelušić.

U Crnoj Gori su otvorene zanatske radnje, taksi službe su počele sa radom, a otvaranje kupališta se očekuje za manje od dvije sedmice. U planu je da Morsko dobro, osim poštovanja svih mjera distance i dezinfekcije, primjenjuje i još jednu.

„Očekujemo otvaranje crnogorskih kupališta 18. maja, po novim standardima, dakle veće distance između ležaljki, češće tretiranje plažnog mobilijara sredstvima za dezinfekciju. Morsko dobro će također vršiti i dodatni monitoring kvaliteta morske vode na svakih 10 dana na više od 100 lokacija u Crnoj Gori. Vjerujem da će svi ti novi elementi koje smo pripremili biti dovoljno dobar refleksni poziv da gosti sa više komfora i sigurnosti mogu boraviti na našim plažama“, smatra direktor Morskog dobra.

Kakve će cijene biti, hoće li doći do poskupljenja zbog dodatnih mjera?

„Možemo očekivati čak suprotan efekt. Svi se sada pozivamo na solidarnost, te i od naših zakupaca očekujemo da imaju mjeru kada su cijene u pitanju. Jasno je da ove godine ne možemo ostvariti neka planirana očekivanja, tako da ćemo ih spustiti na realan nivo, pa ćemo biti solidarniji u dijelu nekih pristojnih cijena“, zaključuje Jelušić.