izbjegavajte ih

Ovaj voćni sok trebate izbjegavati: Pravi više štete nego koristi

Često smo ih konzumirali vjerujući da činimo dobro za svoje tijelo, ali neki voćni sokovi mogu sadržavati visok broj kalorija i uzrokovati povećanje nivoa šećera u krvi.

Prema Jesseu Federu, ličnom treneru i registriranom dijetetičaru, postoji određena vrsta voćnog soka koju bismo trebali izbjegavati kako bismo spriječili skokove šećera i očuvali vitku liniju. Feder ističe da bi trebali izbjegavati sve vrste voćnih sokova s umjetnim okusima jer su poznati po visokom sadržaju šećera, što može negativno utjecati na opće zdravlje.

U raznovrsnom svijetu voćnih sokova, koji privlače naše okusne pupoljke, postoje različite opcije - od klasičnih narandža i jabuka do egzotičnih mješavina. Međutim, važno je napomenuti da svi sokovi nisu jednako korisni. Oni koji su bogati dodanim šećerima i siromašni vlaknima mogu uzrokovati povećanje nivoa šećera u krvi i potencijalno dovesti do debljanja tokom vremena.

Feder naglašava: "Voćni sokovi s umjetnim okusima i visokim udjelom dodanog šećera najgori su za debljanje i povećanje nivoa šećera u krvi. To uključuje napitke poput voćnog puncha, limunade, havajskog puncha, voćnih koktel sokova, i slično. Ovi voćni sokovi često sadrže vrlo malo ili nimalo voća."

Dodaje kako su puni umjetnih boja, dodatnih sastojaka, šećera i kalorija, što ne samo da može uzrokovati povećanje nivoa šećera u krvi, već i dovesti do debljanja ako se redovno konzumiraju.