BHDoktor

Ovakav način prehrane povezan je s većim rizikom od smrti

Pravilo 80/20 dijeta

Povremeni post postaje sve popularniji. Prema studiji, dijeta 16:8 povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti do 91 posto.

Vrlo popularna metoda isprekidanog posta šokantno je povezana s znatno povećanim rizikom od kardiovaskularne smrti u nedavno objavljenoj studiji.

Oni koji prakticiraju takozvanu dijetu 16:8 — koja uključuje jedenje samo u razdoblju od osam sati i post ostalih 16 sati dnevno — imaju 91 posto veći rizik od smrti od srčanih bolesti u usporedbi s onima koji drže dijetu u Eating in 12 - ili 16-satnim razdobljima, javlja South West News Service.

"Ograničavanje dnevnog vremena za jelo na kratko vrijeme, poput 8 sati dnevno, postalo je popularno posljednjih godina kao način mršavljenja i poboljšanja zdravlja srca", rekao je glavni autor studije Victor Wenze Zhong.

"Međutim, dugoročni zdravstveni učinci vremenski ograničenih dijeta, uključujući rizik od smrti zbog bilo kojeg uzroka ili kardiovaskularne bolesti, nisu poznati", stoji u priopćenju .

U novoj studiji znanstvenici su ispitali moguće dugoročne zdravstvene učinke 8-satne vremenski ograničene dijete. Kako bi to učinili, znanstvenici su analizirali prehrambene navike više od 20.000 odraslih Amerikanaca - prosječne dobi od 49 godina - tokom prosječnog razdoblja od osam godina.
Rezultati istraživanja predstavljeni su na "Epidemiology and Prevention│Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions 2024" Američkog udruženja za srce u Chicagu (SAD).

Ljudi koji su svu hranu pojeli u manje od 8 sati dnevno imali su 91 posto veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Povećani rizik od kardiovaskularne smrti također je pronađen kod ljudi sa srčanim bolestima ili rakom.

Među osobama s postojećim kardiovaskularnim bolestima, jedenje najmanje 8, ali manje od 10 sati dnevno povezano je sa 66 posto većim rizikom od smrti od srčanih bolesti ili moždanog udara.

Prehrana duža od 16 sati dnevno povezana je s manjim rizikom od smrti od raka kod ljudi s rakom.
"Bili smo iznenađeni kada smo u našoj studiji otkrili da ljudi koji su se pridržavali osmosatnog, vremenski ograničenog plana prehrane imaju veću vjerovatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti", rekao je Zhong.

Oni s kardiovaskularnim bolestima koji su jeli unutar osam do 10 sati dnevno imali su 66 posto veći rizik od smrti od srčanih bolesti ili moždanog udara, prema podacima.