PRETILOST I UPALNA STANJA

Ove namirnice bi osobe s reumatoidnim artritisom trebale izbjegavati

Ako bolujete od reumatoidnog artritisa (RA), morate se fokusirati na smanjenje upale, što uključuje izbjegavanje hrane koja izaziva upalu i one koja može dovesti do prekomjerne tjelesne težine

Ako bolujete od reumatoidnog artritisa (RA), morate se fokusirati na smanjenje upale, što uključuje izbjegavanje hrane koja izaziva upalu i one koja može dovesti do prekomjerne tjelesne težine. Višak kilograma opterećuje zglobove i uzrokuje daljnje bolove i povrede, osobito u koljenima, kukovima i zglobovima. Dodatna masnoća također ometa snagu mišića i može se integrirati u nedovoljno iskorištene mišiće i tako smanjiti kvalitetu mišića piše Everyday Health.

Evo nekih namirnica koje trebate izbjegavati jer doprinose dodatnim kalorijama i izazivaju upalu i tako pogoršavaju simptome reumatoidnog artritisa.

Neke vrste crvenog mesa

Neke vrste crvenog mesa (jetrica, slanina, biftek) sadrže visoke razine zasićenih masti, što može pogoršati upalu i pridonijeti pretilosti. Crveno meso također sadrži omega-6 masne kiseline, koje mogu pridonijeti upalama ako se previše konzumira. Neki ljudi s reumatoidnim artritisom izvijestili su da su im se simptomi poboljšali kada su iz prehrane izbacili crveno meso.

S druge strane, nemasni komadi crvenog mesa (meso divljači) mogu osigurati proteine ​​i važne hranjive tvari za osobe s reumatoidnim artritisom, bez izazivanja dodatne upale.

Riba je dobar alternativni izvor proteina. Neke su ribe, poput lososa, skuše, tune, sardina i haringe, dobri izvori omega-3 masnih kiselina jer smanjuju upale i mogu, prema jednoj studiji, smanjiti otečenost zglobova.

Šećer i rafinirano brašno

Razina šećera u krvi može porasti nakon što pojedete jednostavne ugljikohidrate koje tijelo lako razgrađuje. Takva hrana uključuje slatke grickalice i pića, hljeb i tjesteninu od bijelog brašna te bijelu rižu.

Nagli porast šećera u krvi potiče tijelo da proizvodi proupalne hemikalije zvane citokini, koji mogu pogoršati simptome RA ako upala zahvati zglobove. Ova hrana također može uzrokovati nakupljanje kilograma što u konačnici opterećuje zglobove. "Ne postoji prava zamjena za ovu hranu, ali možete isprobati alternative bez glutena, koje mogu biti od pomoći", kaže za Everyday Health reumatolog dr. Vinicius Domingues.

Pržena hrana

Izbacivanje pržene hrane može smanjiti razinu upale, tvrde istraživači s Medicinskog fakulteta Mount Sinai. U svom istraživanju otkrili su da pržena hrana sadrži toksine koji se nazivaju krajnji produkti glikacije (engl. advanced glycation end products ili AGE), koji mogu povećati oksidaciju u tjelesnim stanicama. Pržena hrana je također bogata mastima i može doprinijeti pretilosti. Kao alternativu prženoj hrani, Domingues preporučuje korištenje friteze na vrući zrak i konzumiranje pečene hrane umjesto pržene.

Gluten

Gluten, protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam, može doprinijeti upali kod nekih ljudi. Doktori vjeruju da učinak može biti još veći za osobe s autoimunim poremećajem poput celijakije ili reumatoidnog artritisa. "Ako gluten uzrokuje upalu, najbolje ga je izbjegavati", kaže Domingues.

Alkohol

Učinak alkohola na reumatoidni artritis još uvijek nije potpuno razjašnjen. Prema jednoj studiji, umjerena konzumacija alkohola smanjuje rizik od RA. Druga studija pokazale je slične rezultate - žene koje su pile više od tri čaše alkohola sedmično imale su upola manji rizik od reumatoidnog artritisa nego one koje su ga izbjegavale.

Ali konzumiranje previše alkohola može uzrokovati skok u tjelesnim razinama C-reaktivnog proteina (CRP). CRP je snažan pokazatelj upale, a rezultati studije pokazuju da prekomjerno uživanje u alkoholu može povećati upalu i biti štetno za RA.

Domingues napominje da bi konzumaciju trebali ograničiti oni ljudi koji uzimaju metotreksat za liječenje reumatoidnog artritisa jer se većina lijekova metabolizira u jetri, a ograničavanjem unosa alkohola bi se maksimizirala funkcija jetre.

Prerađena hrana

Prerađena hrana, od grickalica do gotovih ili polugotovih jela, obično je krcata sastojcima koji uzrokuju upalu. Takvi proizvodi ili pakovana gotova hrana prepuni su šećera, rafiniranog brašna i zasićenih masnoća.

Uvijek pročitajte deklaraciju proizvoda kako biste saznali nutritivnu vrijednost i sastojke koje prerađena hrana sadrži kako biste odabrali onu koja neće pogoršati simptome vašeg reumatoidnog artritisa. Ove promjene u prehrani nisu zamjena za liječenje reumatoidnog artritisa, ali mogu ublažiti simptome.