Ono što jedete može utjecati na štitnjaču, kao i na sposobnost tijela da koristi hormone štitnjače. Stoga je korisno znati koje namirnice trebate izbjegavati ako vam je dijagnosticirana hipotireoza, odnosno usporen rad štitnjače.
Hipotireozu može biti prilično teško držati pod kontrolom, a ono što jedete može utjecati na terapiju. Neki nutrijenti značajno utječu na to kako štitna žlijezda funkcionira, a određena hrana može blokirati sposobnost tijela da apsorbira zamjenske hormone koje možda uzimate u sklopu propisane terapije za štitnjaču. Kao što je slučaj s mnogim drugim bolestima, tako su i kod hipotireoze neki faktori izvan naše kontrole, uključujući porodičnu anamnezu i okoliš u kojem živite. No i prehrana igra važnu ulogu, a s obzirom na to da ste vi onaj koji određuje što će se naći na vašem tanjiru, na vama je da odaberete namirnice koje će biti korisne za vašu štitnjaču.
Iako ne postoji nešto što bi se moglo nazvati „dijetom za hipotireozu”, odnosno prehrana koja će vas učiniti posve zdravima, pametna prehrana vam može pomoći da se osjećate bolje uprkos bolesti.
Namirnice koje sadrže soju, uključujući edamam, tofu i miso
Već duže vrijeme postoji zabrinutost oko potencijalnih negativnih učinaka koje neke tvari u soji, koje se nazivaju izoflavoni, mogu imati na štitnjaču. Neki naučnici smatraju da previše soje može povećati rizik za razvoj hipotireoze. Ipak, studija objavljena u časopisu Scientific Reports pokazala je da soja nema učinka na hormone štitnjače te da u vrlo maloj mjeri podiže razinu hormona koji stimuliraju štitnjaču. Dakle, nema specifičnih smjernica po tom pitanju, ali neke studije sugeriraju da konzumiranje soje može utjecati na sposobnost tijela da apsorbira lijekove za štitnjaču. Stoga stručnjaci iz Klinike Mayo savjetuju da pričekate 4 sata nakon konzumiranja namirnica na bazi soje prije nego što uzmete svoju redovnu dozu lijeka.
Povrće iz porodice krstašica, poput brokule i karfiola
Možda ste već čuli da trebate izbjegavati povrće iz porodice krstašica, poput brokule i karfiola, ako imate hipotireozu. Razlog je to što bi ono moglo utjecati na proizvodnju hormona štitnjače ako imate manjak joda. Istraživanja su pokazala da probavljanje tih vrsta povrća može blokirati sposobnost štitnjače da koristi jod, što je esencijalno za normalno funkcioniranje te žlijezde. Ipak, prema stručnjacima iz Klinike Mayo, trebali biste jesti značajnu količinu krstašica da bi one zaista imale utjecaj na sposobnost štitnjače da koristi jod.
Gluten, prisutan u pekarskim proizvodima i tjestenini
Revizija studija je pokazala da hipotireoza i celijakija često idu ruku pod ruku. Iako niti jedna studija nije dokazala da prehrana bez glutena može liječiti bolesti štitnjače, možda biste ipak trebali porazgovarati sa svojim liječnikom o tome biste li trebali izbaciti gluten iz prehrane ili obaviti pretrage za celijakiju. Odlučite li ipak unositi gluten u organizam, pazite da odaberete cjelovite vrste kruha i tjestenine jer one imaju veći udio vlakana i mogu pomoći kod problema neredovitog pražnjenja i usporenog rada crijeva, što je uobičajen simptom hipotireoze. Također, pazite da lijekove za hipotireozu uzimate nekoliko sati prije konzumiranja hrane bogate vlaknima kako biste spriječili njihov negativan učinak na apsorpciju sintetičkog hormona štitnjače koji uzimate.
Masna hrana
"Dokazano je da masnoće narušavaju sposobnost tijela da apsorbira lijekove koji nadomještaju hormone štitnjače", kažu stručnjaci. Masti mogu utjecati i na sposobnost štitnjače da proizvodi hormone.
Slatkiši
Neliječena ili loše liječena hipotireoza može uzrokovati usporavanje metabolizma tijela. To znači da je lako udebljati se ako ne pazite što jedete. Stoga biste trebali izbjegavati hranu s prekomjernim udjelom šećera jer ona donosi gomilu kalorija, a malo nutrijenata. Najbolje je smanjiti unos šećera i pokušati ga posve izbaciti iz prehrane.
Prerađena hrana, na policama ili u zamrzivaču
Prerađena hrana obično sadrži mnogo soli, a osobe s hipotireozom bi trebale izbjegavati so. Smanjena funkcija štitnjače povisuje rizik osobe za povišen krvni pritisak, a prekomjeran unos soli dodatno povisuje taj rizik. Na deklaracijama prerađene hrane provjerite popis sastojaka kako biste odabrali proizvod s najmanjim udjelom soli. Osobe s povišenim rizikom za visok krvni pritisak trebale bi ograničiti unos soli na 1.500 mg dnevno, preporuka je Američkog udruženja za srce.
Previše vlakana iz grahorica, mahunarki i povrća
Odgovarajući unos vlakana dobar je za zdravlje, ali prevelik unos može zakomplicirati liječenje hipotireoze. Najnovije prehrambene smjernice američkog Ministarstva poljoprivrede kažu da bi odrasle osobe trebale unositi 25 do 38 g vlakana dnevno (14 g vlakana na svakih 1.000 unesenih kalorija hranom). Količina prehrambenih vlakana iz cjelovitih žitarica, povrća, voća, grahorica i mahunarki koja premašuje taj preporučeni limit utječe na vaš probavni sistem i može utjecati na apsorpciju lijekova kojima se nadomještaju hormoni štitnjače. Ako prijeđete na prehranu s većim udjelom vlakana, pitajte svog ljekara trebate li možda povećati dozu lijeka ako ga vaše tijelo ne apsorbira u dovoljnoj količini.