pozitivni efekti

Ove sjemenke smanjuju rizik od srčanog udara, masne jetre i dijabetesa

Sjemenke suncokreta podržavaju imuni sistem kroz nekoliko funkcija. Mogu da smanje i rizik od nekih bolesti.

Sjemenke suncokreta su bogate hranljivim materijama i antioksidansima. Sadrže biljne proteine, vitamin E, minerale, zdrave masti i vlakna.

Njihova konzumacija pomaže u poboljšanju imuniteta i može pomoći u smanjenju rizika od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i gojaznost.

Jedan pregled istraživanja je zaključio da sjemenke suncokreta štite zdravlje srca kroz sinergističke efekte dobrih masti, antioksidanata, vlakana, proteina i minerala.

Zajedno, ovi hranljivi sastojci imaju pozitivne efekte na regulaciju šećera u krvi, kontrolu krvnog pritiska i upale, ali i smanjenu rizika od srčanog udara.

Druga studija je proučavala odnose između konzumiranja sjemenki i faktora rizika od srčanih oboljenja kod skoro 900 muškaraca i žena.

Istraživači su otkrili da su žene koje su jele sjemenke jedan do dva puta mjesečno, uključujući sjemenke suncokreta, imale značajno niže nivoe ukupnog holesterola i LDL-a, poznatog i kao loš holesterol, u poređenju sa onima koje nisu jele sjemenke. Kod muškaraca nisu primjećene promene.

Međutim, najmanju težinu imali su muškarci koji su jeli više sjemenki suncokreta.

Pored toga, ni žene ni muškarci nisu dobili na težini kada se učestalost konzumiranja sjemenki povećala.

Pregledom istraživanja zaključeno je da suncokretovo sjeme može da igra ulogu u snižavanju nivoa šećera u krvi i da se može koristiti za bolje regulisanje dijabetesa tipa 2.

Neki ih nazivaju "superhranom" za ovaj oblik dijabetesa. Naučnici također navode da su bioaktivne komponente u ovim sjemenkama uključene u bolju regulaciju šećera u krvi i liječenje insulinske rezistencije.

Pored toga, nealkoholna masna bolest jetre, također poznata kao stanje u kome se masnoća nakuplja u jetri, može biti izazvana gojaznošću, metaboličkim sindromom i dijabetesom tipa 2.

Jedna studija je proučavala podatke više od 25.000 odraslih i otkrila da je potrošnja orašastih plodova i sjemena bila povezana sa smanjenom vjerovatnoćom razvoja pomenutog oblika oboljenja jetre, prenosi živim.hr.