ZDRAVI UGLJIKOHIDRATI

Ove tri namirnice smanjuju holesterol i rizik od srčanih bolesti

Odabir prehrane igra ključnu ulogu u svakom aspektu našeg zdravlja. To je posebno istinito kada je u pitanju naše srce, jer hrana koju jedemo može nam pomoći u održavanju optimalne razine holesterola i čak smanjiti rizik od srčanih bolesti. Neke od najboljih opcija su zdravi ugljikohidrati.

Iako mnogi povezuju ugljikohidrate s negativnim zdravstvenim implikacijama, određene vrste ugljikohidrata zapravo mogu biti nevjerojatno korisne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Dijetetičarka Sophia Turner otkrila je tri namirnice koje su odlične za zdravlje našeg srca te čak mogu smanjiti holesterol i rizik od srčanih bolesti.

Zob

Zdjelica zobenih pahuljica nije samo ukusna i svestrana već dolazi i s brojnim dobrobitima za cijelo tijelo. Može biti posebno dobra za one koji žele smanjiti holesterol.

"Zob sadrži topiva vlakna koja se zovu beta-glukan, a koja pomažu u smanjenju razine LDL holesterola. Beta-glukan tvori tvar sličnu gelu u probavnom traktu koja se veže na holesterol, sprječavajući njegovu apsorpciju u krvotok", objasnila je Turner za SheFinds.

Napominje da redovna konzumacija zobi može pomoći u snižavanju razine LDL ("lošeg") holesterola, dok održava naš HDL ("dobar") holesterol. Sve to može pridonijeti zdravijem srcu i manjem riziku od bolesti.

Ječam

"Kao i zob, ječam sadrži beta-glukan koji tvori tvar sličnu gelu, a koja se veže na holesterol u probavnom sistemu smanjujući njegovu apsorpciju. Ometanjem apsorpcije holesterola, ječam pomaže u snižavanju razine LDL holesterola", tvrdi dijetetičarka.

Kaže da njegov bogat sadržaj vlakana potiče osjećaj sitosti i pomaže u kontroli tjelesne težine, pridonoseći poboljšanoj razini holesterola i zdravlju srca. Osim toga, ukusan je dodatak juhama, varivima i salatama.

Mahunarke

Mahunarke, poput graha, leće i slanutka, moćne su namirnice koje bismo svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu, pogotovo ako želimo održati svoje srce zdravim i smanjiti holesterol. Turner navodi da topiva vlakna u mahunarkama pomažu u smanjenju LDL holesterola zaustavljajući njegovu apsorpciju u crijevima.

"Redovita konzumacija mahunarki u različitim oblicima, poput juha, salata ili priloga, može pridonijeti poboljšanju razine holesterola i cjelokupnom zdravlju srca", zaključuje dijetetičarka.