Životni stil

Ovim namirnicama nije mjesto u frižideru. Pojašnjeno i zašto

Organizacija pri obavljanju tjedne kupovine namirnica i njihovo ispravno spremanje potrebni su da bi hrana ostala što dulje svježa, a količina bačene hrane bila svedena na minimum. Prema Faye Lord, koja je govorila za Express.co.uk, ove namirnice ne bismo trebali držati u frižideru:

Avokado

Faye je objasnila: “Niske temperature ubrzavaju proces zrenja, zbog čega će avokado posmeđiti i izgubiti okus. Za savršen avokado trebali biste ga držati u košari s voćem.”

Bosiljak

Ovo bilje nikada ne smijete čuvati u frižideru. “Ne činite ovakvu grešku”, upozorila je Faye. “To uzrokuje da bosiljak brže vene, što znači da ćete ga morati baciti prije nego što ćete imati priliku u njemu uživati.” Držite ga na kuhinjskoj plohi da biste uživali u njegovoj svježini što dulje.

Hljeb

Prema UK Harvestu, hljeb je jedna od namirnica koje ljudi najviše rasipaju. Faye je preporučila da ga držite u košari za hljeb kako biste usporili proces kvarenja i sušenja.

Paprika

Držanje crvene, zelene ili žute paprike u hladnjaku kvari joj hrskavu teksturu. Trebali biste je čuvati u vrećici dalje od sunčeve svjetlosti.

Krastavci

Većina ljudi drži krastavce u frižideru, ali bit će svježiji i ukusniji ako ih držite na sobnoj temperaturi, savjetovala je Faye. Mogu se čuvati i u frižideru, ali uvijek na najtoplijem dijelu.

Luk

Niske temperature uzrokuju brzo truljenje luka, pa biste trebali izbjegavati držanje u hladnjaku i umjesto toga jednostavno ga čuvati u špajzu.

Bijeli luk

Faye je objasnila da hlađenje bijelog luka jako utječe na njegov okus. “Zato stavite bijeli luk u špajzu s lukom i uvijek ćete uživati u njegovom punom okusu”, rekla je.

Čokolada

Čokoladu nikada ne biste trebali držati u frižideru, osim ako je vani toplinski val. Čokolada će na sobnoj temperaturi imati kremastiju teksturu.

Kečap

Kečap je pun konzervansa koji osiguravaju njegovu svježinu. Kad se čuva izvan hladnjaka, taj popularni umak puno je ukusniji.

Krompiri

“Držanje krompira u frižideru utječe na njegov okus te tokom kuhanja može nastati potencijalno štetni spoj akrilamid. Krompir je najbolje ostaviti u vrećici u kuhinjskom ormariću za savršen pire, pečenje ili pomfrit”, rekla je Faye.

Paradajz

Da bi paradajz bio ukusan i sočan, treba ih čuvati na sobnoj temperaturi. Hranjivi spojevi u paradajzu smanjuju se kada se drže na niskim temperaturama.

Banane

Kažu da je mit da banane duže traju u frižideru. Kako su tropsko voće, njihove ćelije jače se oštećuju hladnoćom. Dakle, za optimalnu zrelost držite banane izvan hladnjaka, ali dalje od drugog voća i povrća, rekla je Faye.

Bobičasto voće

Većina ljudi čuva jagode, borovnice i maline u frižideru. Međutim, niske temperature dovest će do toga da postanu suhe i bezukusne.

Narandže

Hladnoća može narandži oduzeti slatko-kiseli okus te ostaviti gorkast okus. “Jednostavno stavite narandže i druge agrume u zdjelu s voćem”, kaže Faye.

Dinje

Niske temperature smanjuju nutritivnu vrijednost dinje za čak 50 posto. Najbolja opcija je držati ih na sobnoj temperaturi, a u frižideru samo kad su narezane.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare