jedinstven događaj

Ovo je bio najspektakularniji meet ove godine: Četrdeset Ferrarija F40 u centru Maranella

Desetine legendarnih Ferrarija F40 početkom oktobra okupili su se u sjedištu proizvođača automobila u Maranellu, na nezaboravnoj izložbi i zajedničkim vožnjama vlasnika koja će vjerovatno ostati jedinstvena.

Ovaj ekskluzivni događaj, nazvan "Legacy Tour", organizirao je sam Ferrari. Ove godine, naglasak je bio na modelu F40, dok će buduće manifestacije slaviti druge klasične modele Ferrarija. Ukupno 40 Ferrarija F40 iz različitih dijelova svijeta učestvovalo je u trodnevnom spektaklu na stazi Fiorano i u samom gradu Maranellu.

Model F40, odobren osobno od strane Enza Ferrarija, ističe se kao jedan od najboljih modela kuće iz Maranella. Njegova reputacija kao posljednjeg odobrenog automobila od strane samog Enza Ferrarija čini ga jednim od najsportskijih i najizazovnijih modela za vožnju koje je ova marka ikada proizvela.

Jedna od ključnih karakteristika F40 je njegov motor - 2,9-litrenii V8 s dva turbopunjača koji razvija 471 KS pri 7000/min i okretni moment od 577 Nm pri 4000/min. Iako se ovaj motor može smatrati zastarjelim prema suvremenim standardima, mnogi bi rekli da upravo to čini vožnju ovog automobila još uzbudljivijom.

Iako je većina F40 učesnika Legacy Toura bila u klasičnoj crvenoj boji, jedinoj boji u koju se F40 lakirao tvornički posebno se isticao jedan primjerak u upečatljivoj nijansi menta-zelene, poznatoj kao Verde Pallido.

Ova boja inspirirana je modelom Ferrari 250 GTO, s kojim se legendarni Sir Stirling Moss takmičio na utrci 24 sata Le Mansa 1962. godine. Zanimljivo je napomenuti da ovaj automobil nije učestvovao na fotografiranju na glavnoj ravnini staze Fiorano kao dio turneje. Upravo zbog toga…