BHDoktor

Ovo su ‘nezdrave’ namirnica koje bi trebalo da jedete češće

U prethodnim godinama, stručna lica su nam objasnila kako gotovo sve što smo do sad konzumirali i voljeli i nije baš najzdravije po nas. Neki od nas su poslušali savjete, neki nisu, ali svakako će se svi obradovati novim saznanjima da neke od namirnica koje su bile "zabranjene" ipak mogu da se vrate na trpezarijski sto.

Puter
Do druge polovine prošlog vijeka puter je zauzimao važno mjesto u ishrani, a onda su krenule priče o njegovoj štetnosti po zdravlje. Tada je na scenu stupio margarin, čiji su sastojak, transmasne kiseline, ljekari pozdravili kao spas u borbi protiv holesterola. Danas, kada je svijest o industrijski prerađenim proizvodima porasla i kada imamo saznanja o njihovoj štetnosti, margarin je postao prošlost. Sa druge strane, naučnici su otkrili da zasićene masti iz putera povećavaju nivo dobrog holesterola i snižavaju nivo triglicerida, masnih naslaga u krvi.

Pivo
Pivo je potpuno prirodan i biološki izbalansiran proizvod, zbog čega se s pravom svrstava u tečnu hranu. Energetska vrijednost jednog litra piva odgovara energetskoj vrijednosti jednog litra punomasnog mlijeka.

Glavni sastojak piva, hmelj, bogat je antioksidansima, koji su, kako su pokazala mnoga istraživanja, zaslužni za održavanje mišićne mase i ubrzanje metabolizma. Ali pravilo pri ispijanju piva, kao i kod drugih alkoholnih pića, je da se ne pretjeruje!

Krompir
Najskromnije povrće izgubilo je svoju slavu na trpezi onog trenutka kada je označeno kao jedna od namirnica koje najviše goje. U stvarnosti, međutim, pogrešan način pripreme hrane jedini je krivac za višak kilograma. Ako se ne pomiješa sa uljem, margarinom ili kajmakom, krompir je veoma zdrav, što potvrđuje i činjenica da je bogat mineralima i vitaminima. Ako ga pripremate kuvano, trebalo bi da nađe mjesto u vašoj ishrani, jer vlakna održavaju osjećaj sitosti i obezbjeđuju dobro varenje.

Jaja
Dugo vremena ljekari nisu preporučivali konzumiranje jaja jer se govorilo da podižu nivo holesterola i ugrožavaju srce. Posljednjih godina, međutim, istraživanja su vratila jaja na pijedestal kao veoma zdravu hranu. Jaja su jedan od najboljih izvora holina, sadrže antioksidante lutein i zeaksantin, sadrže ugljene hidrate koji produžavaju osjećaj sitosti, a sadrže i aminokiseline koje organizmu olakšavaju apsorpciju proteina. Zato uvijek zapamtite staru izreku: Jaja svakog jutra daju tijelu snagu.