Vijesti

Ovo su novi Mamićevi dvori kod Međugorja. Pogledajte velebno zdanje od 500 kvadrata koje niče u Hercegovini

Nekoliko radnika vidi se kroz prozor, rade na uređenju prostrane prizemnice, nisu ni pričljivi ni susretljivi. U dvorištu je nekoliko praznih paleta od opločnika, miješalica za beton, hrpa sitnog šljunka pripremljenog za postavljanje opločnika. Pokraj garaže kip je svetog Ante.

Postavljena je i klupa. S bočne strane visoki, geometrijski sazidani visoki kameni zidovi. Ni traga dinamici radova samo sedam mjeseci prije kad je desetak radnika na gornjoj ploči velebne građevine izvodilo grube građevinske radove. Lokacija je nedaleko od slapa Kravice kraj Ljubuškog, vrlo je atraktivna, a neki taj prirodni fenomen smatraju najljepšim u BiH. Nalazi se na rijeci Trebižat i ima širinu od 120 metara i visinu od oko 28 metara. Nekoć su uz slap bili aktivni mnogi mlinovi i stupe za valjanje sukna. No, kuće su locirane i 10 kilometara od Međugorja, piše Jutarnji list. Kad su novinari ranije bivšem izvršnom direktoru Dinama Zdravku Mamićuspomenuli tu kuću u gradnji, skočio je osupnut.

“To gradi moj sin Mario, tu će on živjeti s obitelji!. Pa čovječe, jesi ti normalan, ti meni crtaš metu na čelo”, rekao je u jednom trenutku.

Ali, već na prvoj benzinskoj pumpi rekli su kako doći do kuće koju gradi trenutno najpoznatiji bjegunac od hrvatskog pravosuđa i koja će prema svemu sudeći, biti njegov novi dom u Bosni i Hercegovini. Kuće su jednostavne, minimalističke forme, nisu pretenciozne, samo su arhitektonski gledano savremene. Izričaj im je upotreba tradicionalnih materijala u savremenoj interpretaciji, primjerice lokalnog kamena.

Paun Paunović/Cropix

Očito je projekt rad nekog iskusnog arhitekta ili arhitektonskog ureda. Kuće su niskokatnice vjerovatno zato što to parcela na kojoj se gradi omogućava, relativno je velika i može podnijeti takav prostorni koncept. Može se očekivati da će ti niski objekti razigrani kroz parcelu biti okruženi zelenilom, raznim biljem. Osim estetske, visoki kameni zid kojim će vila biti opasana, ima i sigurnosnu funkciju, ali videokamere i nadzor koji tek trebaju biti instalirani bit će samo jedan od načina na koji će se Zdravko Mamić s porodicom, kao i njegov sin Mario, zaštititi od neželjenih posjetitelja. Jer, alfa i omega Dinama bio je već na meti lopova i novi dom sigurno će i tehnički, ali i fizički nadzirati.

Jer, u februaru 2016. godine provaljeno je u Zdravkovu vilu na Tuškancu, zbog čega su na zagrebačkom Općinskom sudu u prošle godine nepravomoćno osuđeni i počinitelji. Tino M. (30) dobio je 18 mjeseci zatvora, s time da u zatvoru mora izdržati najmanje sedam mjeseci, a ostalih 11 mjeseci uvjetuje mu se time da u 5-godišnjem roku ne počini novo krivično djelo.

Tino M. već je bio osuđivan zbog provala, a njegov neosuđivan prijatelj Daniel S. (24) upisao se u krivičnu evidenciju uvjetnom kaznom od godine zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Obojica su još morali nadoknaditi Zdravku Mamiću 60.000 kuna štete, a za ostatak od 290.000 Zdravko Mamić upućen je na parnicu te je ukradene predmete procijenio 350.000 kuna.

Mamiću su iz kuće ukrali sat marke Hublot s dva reda dijamanata, crnom narukvicom od kaučuka, sat marke Audemars Piguet crne boje, ručni sat marke Ulysse Nardin s crnom gumenom narukvicom i crnim kućištem, ženski ručni sat marke Rolex srebrno-zlatne boje s crnom podlogom i metalnom narukvicom, srebrnu narukvicu s privjeskom, dvije kožne narukvice marke Balenciaga, bijele i crne boje te dva zlatna lančića.

I Zdravkova brata Zorana, tada sportskog direktora Dinama, provalnici su posjetili 27. aprila travnja 2008. godine između 18 i 21.25 sati, kad su upali u njegov stan u Ulici Zvečaj u podsljemenskoj zoni, ali tada nisu ništa ukrali. Provalnik ili više njih u domu Mamićevih ispreturali su pokućstvo i pobjegli. U Zoranovu stanu stanovali su njegov sin i šogor, ali u trenutku provale stan je bio prazan, a policija je sumnjala da su provalnici bili dobro informirani o kretanju članova obitelji porodice Mamić.

PROČITAJTE  Spremate li se za ljetovanje? Donosimo popis zemalja u kojima još važe covid potvrde
Paun Paunović/Cropix

To je razlog zbog kojeg braća Mamić ne žele puno govoriti i najavljivati svoja putovanja Hercegovinom, a nisu ni sretni što se objavljuju fotografije nekretnina gdje žive, iako to u Međugorju nije problem doznati. Zdravko trenutno živi u stanu stambene zgrade samo nekoliko stotina metara od međugorskog hotela “Villa Regina”, koji mu je također jedna od “baza” u Međugorju.

Dok je gradnja vile pred samim završetkom, punih deset i po mjeseci na Županijskom sudu u Osijeku ne događa se ništa u krivičnom predmetu protiv braće Mamić i još petorice okrivljenih da su iz Dinama nezakonito izvukli 144 miliona kuna, a klub oštetili za 200 miliona kuna.

Dosad je vezano uz taj predmet održana jedna jedina rasprava, 3. marta 2021. godine, kad je pročitana optužnica. Kako je Jutarnji već pisao, vrlo je neizvjesno kad će se nastaviti. Naime, iz Ministarstva pravosuđa BiH u Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske još nije došla odluka suda BiH kojom se odbija hrvatski zahtjev za izručenje Zorana Mamića, a dok ta odluka ne dođe, svima su, na određeni način, vezane ruke. Županijski sud u Osijeku ne može zakazati novu raspravu jer su svjesni da je Zoran Mamić u BiH i da se na njoj neće pojaviti, a s obzirom na to da je riječ o krivičnom predmetu u kojem se nijedna rasprava ne može održati bez nazočnosti svih okrivljenika, zakazivanje rasprave u ovakvim uvjetima potpuno je besmisleno.

Dok se čeka suđenje, Mamić i dalje kontrolira Dinamo, vidjelo se to na Badnjak prošle godine kad je na jednom slavlju izjavio kako je on zaslužan za transfer Petra Bočkaja iz Osijeka u taj klub. “Dok smo se svi skupa veselili, ja sam radio jer ste me inspirirali. Takvo ste mi vino točili da sam večeras kupio Bočkaja”, izjavio je Mamić na snimci uz dodatak: “Ali, to je samo početak!”

U razgovoru u maju Mamić je rekao da ga u Hercegovini često posjećuje supruga Marina. Iz njemu bliskih krugova saznaje se da je oprezan, živi pod posebnim režimom i stalno uz sebe ima vozača i tjelohranitelja te da je iskazivao strah da ga žele likvidirati ljudi za koje je navodio da žele preoteti “Dinamo”. Poznato je da su ga kod Tomislavgrada 2017. godine propucali, nakon čega je tadašnji Dinamov savjetnik prevezen u bolnicu, gdje su mu ljekari sanirali prostrjelnu ranu te ga pustili na kućno liječenje. Napad se dogodio u zaseoku Vidovići, a netom prije bio je u društvu četrdesetak članova svoje obitelji. Tijekom ljeta uz njega su bila dva tjelohranitelja i vozač, nitko mu nije mogao prići bez njihove kontrole.

Držao se uobičajenog rasporeda, uvijek je dobro promišljao kamo će ići i gdje će sjesti. U kafiću ili restoranu nikome osim zidu ne bi okrenuo leđa, a često mijenja i automobile. Kad je u svojim “odajama”, ispred vrata je uvijek neko od tjelohranitelja. Ipak, od njemu bliskih izvora doznali smo da ipak posjeduje i stan nedaleko od hotela, ali ni on, kao ni Zoran Mamić, ne želi biti rječit i otkrivati gdje žive, iako to i nije teško doznati.

PROČITAJTE  Ukrajinska zastava vijori se na vili koja navodno pripada Putinovoj kćeri: ‘Ima osam soba, primamo izbjeglice!‘

Zoran Mamić se početkom ove godine preselio u Mostar zbog poslovnih obveza. I on tvrdi da će u kući koja je pred završetkom živjeti njegov nećak Mario s porodicom. Ako se u nju uskoro useli i Zdravko, to će, izvjesno je, biti prava utvrda s najmodernijim sigurnosnim sistemima.

Kad su ga novinari tražili u Međugorju, jedino je ulaz stambene zgrade u kojoj on ima stan na ulazu imao kameru videonadzora, kao i ulaz u garažu. Krajem novembra prošle godine Zdravko Mamić neposredno nakon što je Ustavni sud odbio sve tužbe njega i njegova brata Zorana protiv pravomoćne presude kojom su osuđeni na šest i po, odnosno četiri godine i osam mjeseci zatvora, ponovo se obratio hrvatskim istražiteljima USKOK-a i dao iskaz u kojemu precizno navodi imena više osoba za koje tvrdi da ga namjeravaju ubiti.

Riječ je zapravo o dopuni njegovog iskaza koji je već dao tužiteljima, no ovaj put informacije su znatno konkretnije: osim na konkretne izvršitelje navodno planiranog atentata, one upućuju i na tzv. čepinsku skupinu kao na naručitelje, rekao je tada istražiteljima USKOK-u te dodao: “Likvidirat će me Tomislav Sučić’’. Naveo je imena još nekih supočinitelja, a jednog od njih označio je i kao osobu koja je na njega pucala u ljeto 2017. godine. Stoga se može očekivati da će za osiguranje nove nekretnine porodice Mamić biti angažirane najbolje firme za tehničku zaštitu. Inače, porodica Mamić posljednjih je godina stekla ozbiljan broj nekretnina i pokretnina. Vikendica im je u Starim Sušicama nedaleko od Ravne Gore. Otkrilo se tada da Mamići ondje imaju još dvije kuće, cijelo selo.

Paun Paunović/Cropix

Sin Mario sa suprugom Tijom živi na Tuškancu, u stanu koji je bio svadbeni stan oca Zdravka njemu i sad već bivšoj supruzi mu Moniki. U istoj ulici, tridesetak brojeva niže, kuća je Zdravka Mamića, u kojoj živi njegova orodica. Ondje je upisan kao vlasnik. To nisu svi, jer je 2017. otkrio da i u centru Cvjetni ima stanove kad je tražio od Horvatinčića da u te nekretnine pusti istražitelje.

Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u junu 2018. godine presudom osječkog Županijskog suda proglašeni su krivima za USKOK-ove optužbe o izvlačenju oko 116 miliona kuna iz toga kluba i nanošenje štete državnom budžetu od 12,2 miliona kuna. Konkretno, Zdravko Mamić osuđen je na šest i po godina, Pernar na četiri godine i dva mjeseca, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović na tri godine zatvora.

U međuvremenu, pravomoćno su osuđeni, a Zdravka Mamića čeka još jedan postupak i još je na stolu zahtjev za njegovim izručenjem, ali zbog utvrđenog velikog nerazmjera u prijavljenim prihodima i imovini njih i njihovih porodica, USKOK je još 2015. od zagrebačkog Županijskog suda zatražio blokadu njihove imovine, što je sud prihvatio početkom jula 2015. godine.

Zdravku Mamiću blokirana je kuća na Tuškancu 52 procijenjena na oko 20 miliona kuna, a na nju je u trenutku blokade bila upisana hipoteka banke na 600.000 eura. Zdravku Mamiću stavljene su sudske “plombe” i na poslovni prostor od 80-ak metara četvornih u Fijanovoj ulici, na garsonijeru od nešto manje od 40 kvadrata na Malešnici te na staru trošnu kućicu pokraj FER-a. Uz to mu je stavljena i zabrana otuđenja na jahtu od dva miliona kuna te na dva vinograda na otoku Istu. Imovina članova njegove uže porodice je u međuvremenu odblokirana.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kolinovic
Kolinovic
4 mjeseci

Malo bolje istrazite jer da ne govorite napamet jer Mamicevi dvori nisu kod Medugorja nego kod LJUBUSKOG