Ekonomija

Ozbiljno upozorenje za Šveđane: Spremite se za nestanke struje

ozbiljno upozorenje dalekovodi za struju plavo nebo

Švedska vlada izdala je ozbiljno upozorenje za domaćinstva i firme da se pripreme na moguća isključenja struje ove zime uslijed prekida rada nuklearnog reaktora, hladnog vremena i manjka energije u Evropi nakon što je Rusija smanjila svoje isporuke plina.

"Rizik od isključenja je stvaran i Šveđani se moraju pripremiti za ovo. Švedska nikad ranije nije bila u ovakvoj situaciji", rekao je na konferenciji za medije ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin.

Cijene električne energije u skandinavskim zemljama ove godine su narasle. Uzrok je strah da će rusko smanjenje isporuke plina Evropi dovesti do nedostatka. Švedska vlada ranije ovaj mjesec pozvala je ljude da koriste manje struje.

"Oni koji se u normalnim okolnostima mogu brinuti za sebe, moraju to također moći u krizi poput nestanka struje", rekao je Bohlin.

Službene preporuke uključuju posjedovanje radija i svjetiljke na baterije, flaširane vode i hrane jednostavne za pripremu. U slučaju nestanka struje, domaćinstva trebaju odrediti prostoriju u kojoj će porodica boraviti kako bi se očuvala toplina, rekao je ministar.

"Bolje je biti pripremljen nego ne biti. Ovo nije pokušaj stvaranja panike", kazao je Bohlin.

Švedska komunalna uprava Vattenfall 2. decembra je rekla da je odgodila pokretanje svoga nuklearnog reaktora Ringhals 4 do 23. februara. To je jedan od nekoliko rezova koji su pogodili skandinavsku opskrbu električnom energijom.