raskošan okus

Pa ovo je genijalno: Recept za krofne iz rerne koje mirišu na jesen

Jesen u Americi miriše na donute s jabukama, krofne s rupom u čiju se smjesu stavlja nefiltrirani sok od jabuka – cider. Mirisne, s puno okusa i teksturom poput kolača, američke krofne sa ciderom se ne peku u vrućem ulju, nego u rerni.

Za pripremu se koriste kalupi za donute, ali ponekad ih zamijene i oni za muffine. I dok je izvan Amerike cider sinonim za pjenušavo alkoholno piće, cider koji se koristi za američke krofne ne sadrži alkohol, a niti mjehuriće. Mutni, nefltrirani sok od jabuka ponekad se i prokuhava kako bi se reducirao jer tako krofne imaju raskošniji okus - odlučite li se na tu varijantu možete smanjiti količinu šećera kako ne bi bile previše slatke.

Sastojci za cider donute:

  • 225 g brašna
  • 1 i ¼ kašičica praška za pecivo
  • ¾ kašičice soli
  • 2 kašičice cimeta
  • ½ kašičice muškatnog oraščića
  • 225 g maslaca
  • 165 g svijetlo smeđeg šećera
  • 150 g šećera
  • 2 velika jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 120 ml jabučnog cidera (bezalkoholni, negazirani)
Mirisne, s puno okusa i teksturom poput kolača

Piprema cider donuta:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzija. Lagano namastite 2 kalupa za po 6 donuta (ako nemate kalup za donute možete iskoristiti i kalup za muffine za 12 komada).
  2. U zdjelu srednje veličine prosijte brašno, prašak za pecivo, so, 1 kašičicu cimeta i muškatni oraščić te promiješajte da se sve sjedini. Stavite na stranu.
  3. U zdjeli za mikser (s lopaticom) miješajte 140 grama maslaca, smeđi šećer i 50 g šećera na srednjoj brzini dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu, 3 do 4 minute.
  4. Dodajte jaja (jedno po jedno) i miješajte dok se dobro ne sjedine nakon svakog dodavanja, stružući zdjelu prema potrebi. Umiješajte i ekstrakt vanilije.
  5. Dodajte mješavinu s brašnom i miješajte na maloj brzini dok se ne sjedini sa smjesom. Dok mikser radi, dodajte jabukovaču u laganom, ravnomjernom mlazu miješajući da se sjedini.
  6. Pripremljene kalupe za donute napunite smjesom do otprilike dvije trećine. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 12 do 15 minuta. Okrenite kalupe na pola pečenja. Ako pravite muffine, ravnomjerno podijelite tijesto između pripremljenih kalupa i pecite 15 do 20 minuta, okrećući ih na polovici pečenja.
  7. Pomiješajte preostalih 100 grama g šećera i 1 kašičicu cimeta. U posebnoj zdjelici otopite preostalih 6 kašika maslaca u mikrovalnoj. Pustite krafne da hlade 5 minuta nakon pečenja, zatim ih izvadite iz kalupa, premažite otopljenim maslacem i uvaljajte ih u cimet sa šećerom dok su još tople. Poslužite odmah ili ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.