Ekonomija

Pale cijene Netflixa i Facebooka, dolar oslabio

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks jučer dosegnuo rekordanu razinu peti dan zaredom, nakon što je Fed najavio novi pristup prema inflaciji, dok je Nasdaq indeks skliznuo s rekordne razine jer su pale cijene dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 160 bodova ili 0,57 posto, na 28.492 boda, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na rekordnih 3.484 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,34 posto, na 11.625 bodova.

Peti rekord S&P 500 indeksa zaredom zahvaljuje se promjenama u vođenju monetarne politike koje je jučer najavio predsjednik američke centralne banke Jerome Powell.

Powell je poručio da će Fed ubuduće dozvoliti višu inflaciju kako bi se podržalo tržište rada i šira ekonomija, pa će tako voditi politiku prosječnog inflacijskog cilja, što znači da će dopustiti i nešto veću inflaciju od 2 posto prije nego što poveća ključne kamatne stope.

Dosad se, naime, moglo očekivati da će Fed povećati kamate kada se inflacija približi ciljanoj razini od 2 posto, dok bi ubuduće kamate mogle ostati niske čak i ako inflacija bude nešto veća od 2 posto.

Fed je na početku izbijanja koronakrize oštro smanjio ključne kamatne stope, na razinu blizu nule, a Powell je sada u osnovi poručio da će kamate ostati niske još duže vrijeme, što bi trebalo pozitivno utjecati na tržište kapitala.

Powell je kazao i da će Fed koristiti sve alate koje ima na raspolaganju kako bi podržao oporavak ekonomije i održao stabilnost cijena te snažno tržište rada.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše su jučer porasle cijene dionica u finansijskom sektoru.

A nakon što je dan prije dosegnuo novu rekordnu razinu, jučer je Nasdaq indeks oslabio, što je posljedica pada cijena nekoliko velikih tehnoloških kompanija, uključujući Netflix i Facebook.

Premda je američka ekonimija u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim nivoima. Dow Jones indeks udaljen je, pak, od svoje rekordne razine iz februara oko 3,5 posto.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u martu ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,75 posto, na 5.999 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,71 posto, na 13.096 bodova, a pariški CAC 0,64 posto, na 5.015 bodova.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago skliznula. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,90 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 106,05 na 106,85 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1855 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1830 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale jer su popustile zabrinutosti u vezi narušavanja proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu, nakon što je uragan Laura oslabio.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala sa 45,70 dolara, koliko je iznosila jučer u ovo doba, na 45,10 dolara, dok je na američkom tržištu skliznula sa 43,35 na 42,98 dolara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare