Politika

Palmer: Stranke su napravile pomak po pitanju integriteta izbornog procesa. Ali, nismo došli do kraja

Nakon zvršetka pregovora u Neumu o Izbornom zakonu BiH obratili su se direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer.

Palmer se prvo zahvalio svim političkim liderima koji su im se pridružili u Neumu.

“Mogli su se čuti neki koji su im rekli da to ne čine. Činjenica da su došli ovdje i da su sjeli da razgovaraju o teškim pitanjima, govori koliko su posvećeni rješavanju ozbiljnih pitanja. Okončali smo ovaj vikend i ovu rundu razgovora u Neumu, ali nismo došli do kraja. Pitanja o kojima smo razgovarali neće naprosto nestati sa scene. Osiguravanje demokratskih procesa u ovoj zemlji i izbornog procesa koji je pravičan i koji podrazumijeva i odgovornost i integritet, je nešto čemu stremimo“, kazao je Palmer.

Govorio je i o odgovarajućem modelu koji će Hrvatima u BiH omogućiti da imaju odgovarajuću zastupljenost u svim institucijama, te osigurati da su institucije vlasti u Federacije BiH dovoljno jake.

“Ni jedno pitanje neće nestati sa scene i moraju se rješavati. SAD i EU ćemo biti kao partneri u tom procesu, ali je na političkim liderima ove zemlje da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe. Drago mi je da mogu reći da su stranke napravile pomak po pitanju integriteta izbornog procesa. Paket mjera koji će omogućiti veću transparentnost i integritet samog procesa i same provedbe izbora, je nešto što će garantovati uspjeh“, naglasio je Palmer.

Ranije je predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao da će se pregovori nastaviti u Sarajevu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare