Politika

Parlament BiH neće razmatrati rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka BiH. Protiv bili SNSD, HDZ i DEMOS

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na početku današnje sjednice nije prihvatio prijedlog poslanika Šerifa Špage (SDA), koji je uime grupe od 14 poslanika predložio da se u dnevni red uvrsti i tekst rezolucije o zaštiti ustavnog poretka Bosne i Hercegovine sa pozivom na odlučno djelovanje.

Ovaj prijedlog nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova pa je upućen Kolegiju na usaglašavanje. Protiv su glasali zastupnici SNSD-a, HDZ-a i DEMOS-a.

Predstavnički dom razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se jačaju kapaciteti te institucije.

Kako je ranije navedeno iz Vijeća ministara BiH, prijedlogom zakona s oznakom „EI“ (P.Z.E.I.), kao potvrdom određene usklađenosti s legislativom EU u ovoj oblasti, ispunjava se jedna od preporuka Evropske komisije.

Zajednička komisija za ljudska prava podržala je predloženi zakon u drugoj komisijskoj fazi.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, P.Z.E.I, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, koje je ranije utvrdilo prijedlog ovog zakona s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima Evropske unije u ovoj oblasti.

Predviđeno je da Predstavnički dom razmatra i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, P.Z.E.I, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Usvajanje ovog zakona važan je iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Jedan od zakona koje će poslanici razmatrati u prvom čitanju je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koji su predložili poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj.

Predložene izmjene predviđaju da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Također, izmjene Zakona o PDV-u BiH predviđaju povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM.

Između ostalog, bit će razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, sa mišljenjima Ustavnopravne komisije i Zajedničke komisije za ljudska prava koje su dostavile negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Ovaj prijedlog zakona ima za cilj da BiH liberalizira pitanje povrata državljanstva za dio građana koji žele ponovo steći državljanstvo BiH, a kojima se to iz određenih neopravdanih razloga onemogućava u postojećem zakonu, naveo je predlagač.