Vijesti

PDA: SDA i DF su vladari javnog servisa RTV TK

Pokret demokratske akcije izdao je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti:

“Lokalni izbori u BiH održani su 15.11.2020.godine. Od tog perioda, nakon što je provela predizbornu kampanju na način koji nije u skladu sa pravilima javnih emitera, Radio-televizija Tuzlanskog kantona, zahvaljujući uređivačkoj politici rukovodnih kadrova, energično je nastavila sa postizbornom kampanjom pojedinih političkih partija.

Naime, od uspostave aktuelne Vlade Tuzlanskog kantona uređivačku politiku ovog javnog preduzeća, koje se sa oko dva miliona KM budžetskih sredstava finansira sredstvima poreznih obveznika, provode političke organizacije SDA i DF, koji su apsolutni vladari ovog javnog servisa.

Emisije u kojima gostuju predstavnici ovih političkih partija su obično centralni dnevnici kao emisije koje imaju najveću gledanost. Takve emisije su unaprijed i posebno izrežirane sa unaprijed dostavljenim pitanjima i podstrekavanjem novinara na određene odgovore, što je krajnje neprofesionalno, zbog čega su oni profesionalni i časni novinari, što javnost može svakodnevno vidjeti, uklonjeni iz ovih emisija.

Ono što bi iritiralo svakog normalnog građanina našeg kantona jeste činjenica da su od posljednja tri centralna dnevnika u dva gostovali čelnici DF gosp. Mahir Mešalić i prof. Zlatan Begić u ulozi odvjetnika SDA.

Ono što bi se moglo i oprostiti jeste gostovanje Mahira Mešalića koji je aktuelni sudionik mnogobrojnih afera, pa mu građani i ne vjeruju previše i ne doživljavaju ga ozbiljno, znajući da je to samo politička reklama jednog nedoraslog i pohlepnog političara.

Međutim, gostovanje prof. Begića koji je predstavljen kao pravni ekspert, iako tako zvanje ni po jednom propisu ne postoji, vrijeđa intelegenciju bilo kog građanina, bez obzira na stepen stručne spreme koji posjeduje.

Prije svega odgovorni u RTVTK moraju znati da je to javno preduzeće bilo pred stečajem kada je u organima tog preduzeća određene funkcije obnašao prof. Zlatan Begić.

Kako bi zadržali taj javni servis u interesu građana, upravo na incijativu čovjeka koga Zlatan Begić u svakom svom nastupu proziva, budžetska sredstva Tuzlanskog kantona koja se dodjeljuju RTVTK povećana su kako bi pomenuti javni servis opstao a egzistenicija više od 100 zaposlenih radnika bila spašena.

Iz tog razloga, oni koji su o tim činjenicama dobro upoznati iz moralnih razloga ne bi trebali dozvoliti medijski prostor ovom SDA-ovom zaštitniku niti istog hiperbolično prikazivati kao eksperta prava.

Ako su prof. Begića gledaocima RTV TK htjeli predstaviti kao pravnog eksperta koji je očito u službi SDA, onda je isti, kao „pravni ekspert“ trebao preuzeti ulogu pravnog zastupnika i ne dozvoliti blamiranje skrbnika DF-a gosp. Bakira Izetbegovića u sudskom procesu tužbe BiH protiv Srbije, ako ni zbog čega drugoga, onda bar zbog žrtava Srebrenice prema kojima doživotno moramo iskazivati poštovanje.

Nije li ovaj „pravni ekspert“ ukoliko je dostigao zvanje univerzitetskog profesora morao znati, a kao osoba koja o pravu poučava generacije budućnosti, da je u svim demokratskim principima volja većine osnovni princip vladavine prava, dok su ucjene manjine nad većinom, kroz traženje pravnih praznina, oblik pravnog nasilja i oduzimanja osnovnih prava građana, koji u ovakvim zakonodavnim tijelima ostvaruju posrednu svoju volju preko svojih posrednika odnosno kantonalnih poslanika.

Nije li „pravni ekspert“, s obzirom na svoje zanimanje, morao biti legalista a u slučaju određenih političkih kritika kritikovati političke subjekte a ne pojedince, jer to su osnovni moralni principi, gdje se argumentima govori o programima i djelima političke opcije a ne bilo kog pojedinca u istoj.

Još se moramo zapitati, iz kog izvora pomenuti „ekspert“ crpi snagu ako u svom nastupu kao imperativ uspostavlja zaključak o tome ko će upravljati Kantonalnom skupštinom kada o tome odlučuje skupštinska većina, što je klasični oblik diktatorskog ponašanja.

Na kraju, pitanja na koja se teško može naći adekvatan odgovor a da se ne posumnja u unaprijed naplaćeno javno mišljenje kojima treba obmanuti gledaoce RTV TK jeste dosljednost i moralna vrijednost prof. Begića.

U nedavnoj prošlosti, bili smo svjedoci verbalnog duela supruge prof. Begića i gosp. Bege Gutića koji je obnašao funkciju premijera TK, što su objavili mnogi mediji, pa je sada DF iz koga dolazi prof. Begić zbratimljen u koaliciji sa SDA iz koje je bivši premijer Gutić koji je i kantonalni poslanik.

Pitanje dosljednosti čelnika DF-a je i u formiranju većine u OV Lukavac gdje su u koaliciji SD, PDA, DF i S BiH što prof. Begiću nije problem.

Njegov jedini problem je da PDA uđe u vlast na kantonalnom nivou s obzirom da je trenutna skupštinska većina talac manjine DF-ovih poslanika koji kroz mnogobrojne funkcije u agencijama, javnim preduzećima i ustanovama crpe ogromna finansijaka sredstva.

Problem prof. Begića je i činjenica što PDA zastupa stav da sve općine TK moraju ravnopravno biti zastupljene u institucijama čiji je osnivač Tuzlanski kanton jer sve općine odvajaju sredstva za budžet Tuzlanskog kantona.

Iz tog straha da će izgubiti političku i ekonomsku moć koju na nedemokratskim principima ucjene ostvaruje DF kao posvojenik SDA čiju kolijevku direktno „ljulja“ Bakir Izetbegović prof.Begić iznosi bezbroj netačnih informacija kako bi kod javnosti izazvao averziju prema PDA čiji dio osnivača dolazi iz Banovića.

Ništa drugačije mišljenje prof.Begić nema ni prema stanovnicima drugih općina TK jer sebe i sebi slične koji žive u užem jezgru Tuzle smatra ekskluzivnim nosiocima prava nad svim Kantonalnim institucijama dok su građani drugih općina za pomenutog „pravnog eksperta“ seljaci koji nešto traže u gradskoj Tuzli, što je klasični oblik građanske diskriminacije.

Zbog toga ovom prilikom želimo istaknuti da ćemo koristiti sva pravna sredstva da RTV TK vratimo u okvire javnog servisa građana TK, a da ćemo, takođe koristiti pravna sredstva protiv klevete i uvreda koje je iznio prof. Begić u javnom nastupu.

Prof. Begiću na kraju poručujemo, da sve općine na Tuzlanskom kantonu imaju dovoljan broj visokoobrazovanih kadrova te dovoljno intelektualne pameti da znaju šta su njihova prava u odnosu na njihove obaveze, te da sigurno ima u svim općinama ima sposobnijih od samozvanih eksperata koji mogu obezbijediti sretniju budućnost građanima Tuzlanskog kantona od dvojca Mešalić-Begić koji pripadaju političkom projektu kome je surogat majka Stranka demokratske akcije.”

Tagovi:


Povezani postovi: