Politika

PDP o Dodikovim inicijativama: To vodi u haos, to niko ne podržava

Nakon što je Milorad Dodik najavio korake u povlačenju ‘saglasnosti RS’ za Oružane snage BiH, VSTV i indirektne poreze, PDP je objavio da neće podržati niti jednu njegovu inicijativu.

U saopćenju je navedeno da je Predsjedništvo PDP-a usvojilo sedam zaključaka. Evo ih:

  1. PDP neće podržati nijednu političku inicijativu ili prijedlog, koji za Republiku Srpsku predstavlja put u neizvjesnost i može ugroziti njen mir i stabilnost, a koji dovodi građane Republike Srpske u izolaciju i otvoreni sukob. Predsjedništvo PDP-a smatra da prijedlozi Milorada Dodika i SNSD -a, koji najavljuju radikalne mjere, nemaju ničiju podršku, a očito je da su usmjereni na stvaranje sukoba i političkog haosa u Republici Srpskoj i BiH.
  2. Predsjedništvo PDP-a smatra da je odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj određene odredbe Zakona Republike Srpske o šumama nisu u skladu s Ustavom BiH, nepotrebna i loša, te da je Republika Srpska nastavit će upravljati putem svojih institucija i javnih poduzeća s ovim važnim resursom. Vezano za parlamentarnu raspravu o ovoj temi, Predsjedništvo PDP-a smatra potrebnim da se prije najavljene posebne sjednice NSRS-a rasprava o provedbi prethodnih zaključaka održi, posebno ona koja se odnose na sjednice o odluci Ustavnog suda BiH o ovoj odluci Ustavnog suda BiH.na poljoprivrednom zemljištu i o nametnutom tzv Inzkov zakon. Narodna skupština Republike Srpske mora biti institucija čiji se zaključci provode, a čiji se politički stavovi i odluke poštuju i imaju težinu, institucija s kojom se niko ne smije igrati i koristiti za dnevnopolitičke potrebe.
  3. Predsjedništvo PDP-a ističe da je u ovom trenutku najveća opasnost za Republiku Srpsku, njenu budućnost i razvoj iznimno visoka razina korupcije u institucijama Republike Srpske i veliki broj kanala putem kojih se izvlače ogromni milijuni iz proračuna Republike Srpske u privatne džepove. PDP naglašava da najveći prioritet Republike Srpske mora biti borba protiv korupcije u svim dijelovima društva i daje punu podršku pravosudnim i policijskim vlastima Republike Srpske da u potpunosti istraže sva kaznena djela visoke korupcije i kazne odgovorne. Posebno tražimo jasne odgovore u aferi “Kisik” koja je šokirala i uznemirila javnost, jer prema dostupnoj dokumentaciji Republika Srpska već godinama nabavlja medicinski kisik od neovlaštenih tvrtki, koje nisu imale dozvolu za promet lijekova, ugrožavajući živote i zdravlje mnogih ljudi.u svim dijelovima Republike Srpske. Pokušaji SNSD-a da krivnju za svoj nemar prebace na druge, one koji su ukazali na postojanje nepravilnosti, posebno direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, uzaludan su pokušaj skidanja odgovornosti sa njihovih službenika, prije svega ministar zdravlja u Vladi Srpske i direktor UKC-a Republike Srpske.
  4. Nakon što su Republičko javno tužiteljstvo Republike Srpske i MUP RS proveli nekoliko radnji vezanih za istrage javnih nabavki tokom pandemije, u kojima su učestvovali direktor Zavoda za javno zdravstvo RS, direktor bolnice Doboj i nekoliko drugih uhapšeni, očito je da su se tokom vanrednog stanja dogodile brojne zloupotrebe od strane vlasti Republike Srpske. Građani Republike Srpske traže odgovore jer su razočarani i nezadovoljni što su pojedinci ostvarili milionske ilegalne dobiti dok je na snazi ​​bio policijski sat i dok su mnogi izgubili živote u borbi protiv krune, a posebno je iritantno to što mnogi ljudi dobio posao blizu vrha SNSD, poput obitelji savjetnika Milorada Dodika, bivših ministara SNSD-a i drugih. Iz tih razloga PDP smatra potrebnim hitno održati posebnu sjednicu NSRS-a posvećenu javnoj nabavi tokom pandemije korone, na kojoj će NSRS biti upoznat sa svim javnim nabavama u tom razdoblju, kao i sa svim dostupnim informacijama pravosuđa i policijske institucije Republike Srpske “Krunska nabavka”: maske, respiratori, PCR testovi, kisik itd.
  5. Predsjedništvo PDP-a smatra da je odgovornost za trenutnu situaciju u BiH na koaliciji SNSD-a, HDZ-a, SDA-a, koja je do sada proizvodila samo krize, zajednička mjesta, plijen, poput kupovine zgrade Uprave za indirektno oporezivanje.
  6. Predsjedništvo PDP-a prihvatilo je informacije s opozicionog protesta održanog u Banjoj Luci, 2. oktobra 2021. godine, što je bio veličanstven i dostojanstven skup, koji je potvrdio odlučnost javnosti da što prije promijeni vlast u Republici Srpskoj. Predsjedništvo je naložilo Kolegiju PDP-a da nastavi razgovore s drugim oporbenim strankama i pojedincima, kao i da planira buduće događaje, kako bi se ispunili svi zahtjevi prosvjeda.
  7. PDP smatra da SNSD, nakon ponižavajućeg ponašanja njihovog bivšeg gradonačelnika Prijedora, ne smije dobiti novu priliku u ovom gradu. Zato smatramo da je obveza svih opozicionih snaga u Republici Srpskoj da postignu politički dogovor o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Prijedora, te da uvjerljivo naprave prvi veliki korak ka velikoj pobjedi na općim izborima 2022. godine. pobjeda na prijevremenim izborima.
  8. Predsjedništvo PDP-a imenovalo je dr. Sašu Borjana za povjerenika za gradove


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare