Global Times

Peking traži od EU da odustane od planova o uvođenju carina na kineska električna vozila

Peking želi da EU odustane od planova za uvođenje preliminarnih carina na uvoz kineskih električnih vozila do 4. jula, javile su u ponedjeljak kineske novine Global Times, koje su pod kontrolom države, nakon što su se obje strane usuglasile da pregovaraju o mogućem kompromisu.

Privremene dažbine Evropske unije do 38,1 posto na uvezena električna vozila kineske proizvodnje trebalo bi da stupe na snagu do 4. jula, dok blok istražuje, kako kaže, pretjerane i nepravedne kineske subvencije.

Evropska komisija je saopćila da će ove sedmice održati tehničke razgovore s kineskim zvaničnicima u Bruxellesu.

"Evropska strana naglasila je da svaki dogovoreni ishod istrage mora biti efikasan u rješavanju štetnog subvencioniranja", izjavio je portparol Evropske komisije.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je potreban "ozbiljan pokret i napredak" kineske strane.

Kina je više puta pozivala EU da ukine carine, izražavajući spremnost za pregovore. Peking ne želi da bude upetljan u još jedan carinskii rat, i još pati pod američkim carinama na svoju robu koje je nametnula Trumpova administracija, ali naglašava da će poduzeti sve korake da zaštiti kineske firme ako se to desi.

Kineski Global Times, pozivajući se na posmatrače, kaže da bi najbolji ishod bio da EU ukine svoje tarifne planove prije 4. jula.

Analitičari i evropske trgovinske lobističke grupe naglasile su da će Kina morati pristupiti pregovorima spremna na velike ustupke.

Evropska komisija treba da donese konačnu odluku o tarifama do 2. novembra na kraju istrage protiv subvencija.

Kinesko ministarstvo trgovine nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.