Sport

Pele postaje imenica i ulazi u rječnik. Objavljeno šta označava i kako se definira

Pele medalje

Nedavno preminuli nogometni velikan Pele ulazi u portugalski rječnik. Ishod je to inicijative koju je pokrenula fondacija pod imenom legende brazilskog i svjetskog nogometa i koja je skupila 125.000 potpisa da se to dogodi. Pele je preminuo krajem prošle godine. Rođen 1940. kao Edson Arantes do Nascimento u karijeri je, broje li se i prijateljske utakmice, zabio gotovo 1.300 golova i bio je proglašen najboljim igračem prošlog stoljeća. Baš tu izvrsnost definirat će nova portugalska imenica.

"Nešto ili neko što je neuobičajeno, nešto ili neko ko se po svojom kvalitetu, vrijednosti ili superiornosti ne može izjednačiti ni s čim i ni s kim, kao i Pele, nadimak Edsona Arantesa do Nascimenta (1940.-2022.), koji se smatra najvećim sportistom svih vremena. Izuzetan, neuporediv, jedinstven", značenje je imenice Pele.

Zlatni standard – ono što je sam Pele nazvao prekrasna igra.

Koliko god igra bila dobra, ono što je popravilo trenutak u globalnoj mašti bilo je to što je to bilo prvo finale Svjetskog prvenstva koje se uživo prenosilo širom svijeta putem satelita.

Bilo je i prvo finale koje je bilo dostupno u boji. Brazilski poput kanarinca žuti dresovi, prvi put, prikazani su u svom svom sjaju, svjetlucajući na meksičkom suncu.

Pele je bio prva prava multimedijska nogometna zvijezda.

Pjesmama su ga proslavili mnogi vodeći brazilski muzičari, od Jacksona do Pandeira do Chica Buarquea. Najugledniji brazilski pjesnici, kao što je Joao Cabral Melo Neto, činili su isto.

Jedno je vrijeme imao svoju radio emisiju. Izdao je niz hit ploča, glumio u telenovelama i o njemu je napisao pet filmskih biografija.

Njegova vlastita glumačka karijera, gdje je u bniti glumio sam sebe, uključivala je kultni “Escape to Victory”. Predstavio se i kao privatni detektiv-socijalni radnik u “Os Trombadhinas”.

Prije nego što se povukao s terena, Pele je pokrenuo nogomet u Sjedinjenim Američkim Državama tokom pet godina u ekipi New York Cosmosa.

Nakon povlačenja, kratko je služio kao ministar sporta predsjednika Fernanda Henriquea Cardosa.