Životni stil

Peruansko čudo koje regulira hormone, smanjuje anksioznost i popravlja raspoloženje. Jeste li ga probali?

Andski je to korijen, zapravo gomolj, koji sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, masti i dijetalna vlakna. Maca je bogata biljnim sterolima te je dobar izvor željeza, magnezija, selena i kalcija. U Peruu je neizostavan dio prehrane. Jedina je jestiva biljka koja raste na vrlo visokim nadmorskim visinama gdje je izložena ekstremnim vremenskim uvjetima.

U medicinske svrhe najviše se koristi u obliku praha različitih boja i donekle različitih sastava i učinaka (žuta, crvena, crna maca). Osim što kao adaptogen pojačava otpornost na stres, maca je i dobar regulator hormona i uklanja simptome PMS-a, što je čini moćnim saveznikom ženskog zdravlja, te povećava izdržljivost, zbog čega je vole i muškarci. Smanjuje anksioznost, popravlja raspoloženje i podiže energiju. Ima težak, zemljani okus pa se savjetuje početi s malom količinom praha i povećavati je do maksimalno tri kašikice dnevno.

NAPOMENA Ne savjetuje se uzimati macu tokom trudnoće i dojenja, a obavezne su konsultacije s ljekarnikom ako bolujete od bolesti jetre i žuči te imate povišen krvni pritisak.