udar na dayton

Pet članica OSCE-a zabrinuto ponašanjem Dodika. Oglasili se saopćenjem

Dodaju da je i neprihvatljiva Dodikova podrška zakonima koji su u suprotnosti sa demokratskim normama

Predstavnici pet država Zapada u Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u zajedničkoj su izjavi izrazili zabrinutost zbog "separatističke i destabilizirajuće retorike i djelovanja" predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Zajedničku izjavu iza koje stoje ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije u OSCE-u, pred Stalnim vijećem OSCE-a pročitao je američki ambasador Michael Carpenter, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Napad na legitimitet

U izjavi je poručeno da tih pet zemalja cijeni svoje partnerstvo s narodom Bosne i Hercegovine, te da su posvećeni "demokratskoj, inkluzivnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu".

"Osjećamo da nam je obaveza da izrazimo zabrinutost zbog separatističke i destabilizirajuće retorike i djelovanja predsjednika RS-a", navodi se u izjavi.

Ocijenili su da su Dodikovi napadi na legitimitet državnih institucija Bosne i Hercegovine, naročito Ustavnog suda, "neodgovorni" i da "podrivaju ustavni red".

Posvećeni BiH

Dodaju da je i neprihvatljiva Dodikova podrška zakonima koji su "u suprotnosti sa demokratskim normama", poput tzv. "zakona o stranim agentima".

"Prijetnje gospodina Dodika da spriječi ulazak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da uđe u entitet RS i da ograniči njegovu slobodu kretanja su u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom", upozorava Carpenter.

Ipak, zaključuju da su posvećeni narodu Bosne i Hercegovine, te da će i dalje pružati podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, koji je, kako navode, "ključan za mir i stabilnost Jugoistočne Evrope", prenosi Federalna.ba.