Bivši načelnik češke vojske Petr Pavel, prozapadni kandidat koji podržava pomoć Ukrajini, pobijedio je na izborima za predsjednika Češke
Svijet

Petr Pavel novi češki predsjednik

Bivši načelnik češke vojske Petr Pavel, prozapadni kandidat koji podržava pomoć Ukrajini, pobijedio je na izborima za predsjednika Češke Republike.

Tako je ostvario pobjedu nad milijarderom i bivšim premijerom Andrejem Babišom.

Glasanje u drugom krugu počelo je u petak i završilo danas u 14 sati.

Pavel je osvojio je 57,6 posto glasova, pokazali su prvi rezultati koje je objavio državni ured za statistiku.

Pavel, 61-godišnji penzionisani general, vodio je kampanju kao nezavisni kandidat. Imao je podršku vlade desnog centra koja je zbacila Babiša s vlasti na parlamentarnim izborima 2021. godine.

Babiš, 68, borbeni poslovni magnat koji je bio premijer od 2017. godine, nastojao je privući glasače koji se bore s rastućim cijenama i obećao je da će potaknuti vladu da učini više da im pomogne, prenosi Reuters.

Šezdesetjednogodišnji Pavel je odlikovan kao heroj za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji. Tada je pomagao da se francuske trupe oslobode iz ratnog područja na teritoriji Hrvatske.

Postao je načelnik češkog generalštaba i predsjednik vojnog komiteta NATO-a.

Babiš (68) je vlasnik grupacije koja proizvodi hranu, hemikalije. Bavi se i medijima. Peta je najbogatija osoba u Češkoj, prema magazinu Forbes.

Bio je premijer od 2017. do 2021. godine, neprestano se boreći sa pitanjima o svojoj dvostrukoj ulozi političara i preduzetnika.

I Pavel i Babiš bili su članovi Komunističke partije 1980-ih kada su Čehoslovačkom vladali komunisti pod vodstvom Moskve.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare