Sport

Piqueova kompanija i ITF raskinuli ugovor o Davis Cupu vrijedan tri milijarde dolara

Kompanija Cosmos i Međunarodna teniska federacija (ITF) prijevremeno su raskinuli ugovor o Davis Cupu, potvrdio je glasnogovornik ITF-a. Cosmos, čiji je osnivač bivši španjolski nogometaš Gerard Pique, i ITF su se 2018. godine obvezali na promjene u formatu Davis Cupa.

No nakon pet godina saradnje okončali su zajedničku priču. Prvobitno, u želji za popularizacijom reprezentativnog tenisa, ugovor je bio potpisan na 25 godina i vrijedan tri milijarde dolara.

Davis Cup je 2018. radikalno promijenjen. Te je na kraju sezone organiziran završni turnir s najboljim reprezentacijama. Posljednjih godina i taj se format mijenjao, a iz teniskih redova u više navrata stizale su kritike zbog prenatrpanog kalendara. Završni turnir 2022. godine bio je podijeljen na septembarski grupni dio takmičenja. I novembra s eliminacijskim borbama. Naslov je slavila Kanada, koja je u finalu svladala Australiju.

Za sada nije jasno hoće li ITF vratiti Davis Cupu u svoj dugogodišnji format ili će privući nove sponzore i zadržati završni turnir.

Podsjetimo, krajem prošle godine Gerard Piqué ponovno je došao u fokus javnosti. Još jednom, zbog stvari izvan travnjaka. Sada već bivši nogometaš, sa svojom kompanijom Kosmos, bio je jedan od zaslužnih za prebacivanje utakmice španskog Superkupa na prostor Saudijske Arabije.

Gerard Piqué je u periodu od 2019. do 2021. na račun primio gotovo 12 miliona eura. A sporan je iznos od 3,4 miliona eura, za koji porezna uprava ne može utvrditi kamo je otišao.