Magazin

Pismo djevojčice iz 1960-ih ima zastrašujuće tačna predviđanja o budućnosti

Pismo koje je napisala učenica iz 1960-ih, koja je zamišljala kakav će život biti u budućnosti, sadrži neka jezivo tačna predviđanja.

Više od 50 godina staro pismo otkrili su Rosa Beckerton i njen suprug Peter iz Cambridgeshirea kada su tapecirali rabljenu sofu.

Na poleđini je bilo nešto što je izgledalo kao školski projekt koji je napisala 11-godišnja djevojčica 1969., raspravljajući o tome kako je mislila da će život izgledati 1980. godine.

Iako je nekoliko njenih uvida bilo pomalo neobično – uključujući sugestiju da bismo svu hranu dobivali iz žvakaćih guma – nekoliko je bilo izuzetno tačno, a ponajviše njeno predviđanje platforme za videopozive Zoom.

Rosa Beckerton i njen suprug Peter otkrili su pismo. Izvor: SWNS


Pismo od 23. februara 1969. glasi: “Godina je 1980., vrijeme je polumjesečeva prašina. Ovdje imam dvadeset i jednu godinu, sjedim u zračnom jastuku.

“Sjećam se kad sam imala 11 godina i išla u školu, od tada su se stvari promijenile. Na primjer, promijenila se televizija.

“1969. bila je to četvrtasta kutija s gumbima ispred. Sada je to veliki zaslon s gumbima na naslonu stolice za uključivanje i isključivanje.”

Kao što vidite, ovo nije daleko od ideje daljinskih upravljača, koji su postali popularni tek u 70-im i 80-im godinama.

Nastavila je: “Udana sam i radim u banci, bavim se novcem. Oduvijek sam željela biti pomoćnica u banci.

“Pa, moj muž će doći s posla, ali ja nemam čaja za pripremiti kao što smo radili 1969.

“Sve što imamo je žvakaća guma za jesti. Možda mislite da nemamo dovoljno za jesti, ali varate se, jer ova žvakaća guma je hrana. Žvačete ovu žvakaću gumu i možete osjetiti kako hrana pada. Možete je i okusiti. Nakon toga nema neurednog pranja posuđa. Evo sada mog muža. ‘Pritisni dugme, draga’. Mislim na to da pritisneš dugme da se vrata otvore, vidiš naša su vrata električna.”

Pismo djevojčice iz 1969. godine

I evo gdje dolazi Zoom dio: “1969. godine telefon je bio kvadratna kutija s resiverom na vrhu.

“Ali sada je to još uvijek resiver, ali možete vidjeti ljude s kojima razgovarate, jer postoji ekran na kojem možete vidjeti ljude. Pomalo je poput televizije. Stvarno kad se sjetim tih deset godina, stvari su se strahovito promijenile”.

Govoreći o nevjerovatnom otkriću, Rosa je rekla: “Moj suprug radi kao tapetar, a pronašao ju je dole na bočnoj strani sofe koju je tapecirao za mušteriju.”

Dodala je: “Bilo je tako zanimljivo, jer gledajući to danas, ona ima dosta svojih predviđanja na neki način tačnih – ali na svoj djetinjasti nevin način mislila je da će se sve dogoditi za deset godina.

“Nažalost na pismu nije bilo imena djevojčice, ali profesorica ga je ocijenila s ‘Dobar’, što sam mislila da je lijepo.

“Samo sam to željela podijeliti u nadi da bi to možda autor mogao vidjeti i prepoznati. Moj je muž već pronalazio svakakvo smeće niz bočne strane sofa i namještaja – ali nikada ništa tako zanimljivo kao ovo.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare