uoči sjednice nsrs

Po kojem zakonu na lokalne izbore? Stevandić: Spreman sam “progutati žabu, pa čak i krokodila”

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je danas da će redovna sjednica NSRS biti održana 22. juna, s početkom u 10 sati. 

Na prijedlogu dnevnog reda, između ostalog, je Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji općine Lopare, a riječ je o građanskoj inicijativi.

Za sjednicu Narodne skupštine RS predložen je i Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, a čije donošenje je izazvalo mnoštvo reakcija nevladinog sektora.   

Na prijedlog predsjednika NSRS Nenada Stevandića u parlamentarnu proceduru je upućen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima.

"Riječ je o tome da obezbjedimo mobilne timove banaka u onim opštinama i selima u kojima nema bankomata i šaltera kako bi građani mogli u svom mjestu da podignu novac i da obave neke druge usluge", objasnio je Stevandić.

Na novinarsko pitanje po kojem zakonu će Ujedinjena srpska, čiji je on predsjednik, izaći na lokalne izbore, Stevandić je rekao da je on spreman “progutati žabu, pa čak i krokodila”.

"Nismo mi naivni pa da prepustimo općine i gradove tek tako nekome. Osim toga, problem je i Brčko distrikt u kojem ćemo se morati kadidovati po Izbornom zakonu BiH", naveo je Stevandić.

On je podsjetio da u RS još nije stupio na snagu Izborni zakon koji je nedavno usvojen u NSRS.

"Na nivou koalicije treba da odlučimo o tome za koji dan, odnosno kako ćemo izaći na izbore", dodao je Stevandić.

Nebojša Vukanović, šef Poslaničkog kluba Lista za pravdu i red, ocijenio je da “Stevandić ponižava NSRS jer odluke koje se donose na posebnim sjednicama nemaju nikakvog efekta osim populističkog”.

"Pitam građane dokle će više da trpe ovakvo ponižavanje. Šta treba više da se desi", naglasio je Vukanović.

On je dodao kako bi u “normalnim zemljama vlade do sada podnijele ostavke zbog afere sa počasnim ambasadorom BiH u Panami”.   

Za sjednicu NSRS, koja je najavljena za 22. juni, predloženi su i zakoni - po hitnom postupku – Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dobit, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.