premijera u aprilu

Počeo rad na mjuziklu ‘Pinocchio’ u Pozorištu mladih Sarajevo

U Pozorištu mladih Sarajevo počeo je rad na mjuziklu 'Pinocchio' rediteljice Nine Kleflin. Premijera predstave planirana je za kraj aprila ove godine.

Direktor Ismir Fazlić kaže da je, za Pozorište mladih Sarajevo mart značajan jer su već nakon premijere 'Ne daj se, generacijo' počeli s radom na novoj predstavi - 'Pinocchio' rediteljice Nine Kleflin.

"Sa sigurnošću mogu reći da će to biti jedan od najznačajnijih projekata na našoj sceni. Mjuzikl, kao teatarska forma nije toliko čest na našoj sceni i s te strane imamo kreativnu tremu. Opet, radujemo se izazovu u kojem potpuno vjerujemo našim autorima i umjetnicima. Sa druge strane radi se o produkcijski kompleksnoj predstavi, gdje će na sceni biti više od 20 učesnika (glumci, plesači, pjevači, muzičari, kao i tim iz tehnike koji prati čitav proces). Radimo najbolje što možemo, da bi publici i ovaj put ponudili nešto novo", kazao je Fazlić.

Rediteljicu Ninu Kleflin raduje prilika da napravi tako veliki projekt, novi autorski mjuzikl, predstavu koja je namjenjena za cijelu obitelj.

"Prema poznatoj Colodijevoj knjizi napisala sam libretto koji prati originalnu priču, ali joj daje suvremenu oštricu. Junaci žive u prostoru bajke, ali svoje karaktere formiraju sa sviješću o današnjici, o svemu onom što nas u suvremenom društvu i raduje i tišti. Pinocchio, taj divni drveni lutak dobar je ali lakomislen, brz je u glavi, ali neoprezan u postupcima, vodi ga čežnja i zanos života. I razni ga izazovi vrebaju u njegovim avanturama. No ljubav, ta najveća od svih dobrih sila, izbavit će ga i dati mu život", kazala je.

O tome će, kako je kazala, biti ta predstava. O ljubavi koja daje život, o potrebi svakog čovjeka da ne bude sam, da ima nekog svog.

"Radujem se saradnji s Pozorištem mladih. Zahvalna sam za povjerenje, da možemo iznijeti jedan tako veliki projekt i mislim da smo na pragu velike kazališne čarolije. Autorsku glazbu pišu velike hit - makerice Ines Prajo i Arjana Kunštek, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Vanja Ciraj, a koreograf Belma Čečo Bakrač. Ekipa je sjajna, nemam briga. Ostaje mi samo hrabar pogled prema probama i kreativnom procesu koji čekam s inspiracijom i veseljem", kazala je rediteljica Kleflin.

Režiju, dramatizaciju i adaptaciju uradila je Nina Kleflin, muzičko vodstvo Alma Ferović, Scenografiju Osman Arslanagić, Kostimografiju Vanja Ciraj Džudža, Koreografiju Belma Čečo Bakrač, Korepetitor i vođa orkestra je Bakir Samardžić.

"U predstavi igraju Mario Drmać (kao Pinocchio), Semir Krivić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Dženita Imamović Omerović, Armin Omerović, Ajla Cabrera, Alma Merunka, Ana Marija Tomić, Almir Kurt, Edo Husić, Iman Bubić, Sara Vojičić, Nikolina Vujić, Haris Bidžan, Alen Hadžić, Marko Mirković. Premijera predstave 'Pinocchio' planirana je za kraj aprila 2024. godine", navode iz Pozorišta mladih Sarajevo.