U Nagorno-Karabahu

Počeo rat Azerbejdžana i Armenije! Stižu prvi snimci

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je kako je pokrenulo akciju u regiji Nagorno-Karabah, koja je pod kontrolom Armenije.

Riječ je o regiji koja je predmet spora i sukoba već cijeli niz godina, piše BBC.

Prijavljeno je da je jedanaest azerbejdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji mine i još jednom incidentu. U glavnom gradu Karabaha zabilježene su sirene zračne opasnosti.

Dva susjeda, Azerbejdžan i Armenija, dvaput su zaratili zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine. Od decembra Azerbejdžan de facto blokira jedini put u enklavu iz Armenije, poznat kao Lachinski koridor.

Od decembra, Azerbejdžan je postavio de facto blokadu jedine rute u enklavu iz Armenije, poznate kao koridor Lačin.

Ministarstvo odbrane u Bakuu optužilo je u utorak armenske snage za "sistematsko granatiranje" vojnih položaja i saopćilo da je odgovorilo pokretanjem "lokalnih, antiterorističkih aktivnosti… kako bi se razoružale i osigurale povlačenje formacija armenskih oružanih snaga iz naše teritorije“.

Insistirali su da nisu gađali civile ili civilne objekte, ali je umjesto toga rečeno da se "samo legitimni vojni ciljevi onesposobljavaju upotrebom visokopreciznog oružja".

Ministarstvo odbrane Armenije saopćilo je da tvrdnje o jermenskoj vatri ne odgovaraju stvarnosti.

Zvuk artiljerije i pucnjave mogao se čuti u utorak iz regionalne prijestolnice Karabaha, Khankendi - koju Armenci nazivaju Stepanakert. Procjenjuje se da u planinskoj enklavi živi oko 120.000 etničkih Jermena.

Zvaničnici u Armeniji su dodali da je od 14:00 (10:00 GMT) situacija na granicama zemlje bila "relativno stabilna".