Politika

Podignuta nova optužnica protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

Tužilaštvo BiH podiglo je danas novu optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića i savjetnika direktora OBA Muriza Druškića, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Riječ je o novoj optužnici u aferi “Sigurnosne provjere” koju je krajem prošle godine odbio da potvrdi Sud BiH.

“Tužilaštvo BiH je nakon vraćanja predmeta u fazu istrage u predmetu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića poduzelo dodatne istražne radnje, nakon čega je 17. februara ponovo podiglo optužnicu protiv navedenih lica i uputilo je Sudu BiH”, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Tužilaštvo BiH Mehmedagića, Cikotića i Druškića, koji je, osim funkcije savjetnika generalnog direktora OSA-e, i član Komisije Savjeta ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera, tereti da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi sa imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

Ovo je nova optužnica protiv Mehmedagića, a optuženoj trojci stavljeno je na teret krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH i Tužilaštva BiH.

Mehmedagiću se već sudi u Sudu BiH u aferi “BH pošta” zbog nezakonitog izuzimanja videosnimka iz ove institucije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare