Politika

Podignuta optužnica protiv Zorana Malinića zbog genocida u Srebrenici

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Zorana Malinića (1961.) rođenog u Sarajevu, nastanjenog u Beogradu, državljanina Srbije.

Malinić se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u “zaštićenoj zoni UN-a” u Srebrenici, u julu 1995. godine, prilikom kojeg je djelimično istrijebljena skupina bošnjačkog naroda, pri čemu je cjelokupno bošnjačko civilno stanovništvo uklonjeno iz srebreničke enklave, a muškarci i dječaci ubijeni, u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije 65. zaštitno-motorizovanog puka GŠVRS, svjesno pružio pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata u namjeri počinjenja i izvršenja genocida.

U optužnici se navodi, da je Malinić planirao, nadzirao i koordinirao aktivnosti pripadnika Vojne policije, na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Srebrenice, vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su pripadnici Vojne policije, po naredbi i uz odobrenje optuženog, ubili skupinu od 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.

Optužnica se, također, odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje skupine od najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Kasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovječnim uvjetima na stadionu u Novoj Kasabi, koji su predvečer istog dana, transportirani u pravcu Kravice i Bratunca, držani u objektima za zatočenje, te nakon toga strijeljani i ubijeni na različitim lokacijama gdje su vršene egzekucije žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Malinić se tereti za kazneno djelo pomaganja u genocidu (KZBiH).

Navode optužnice Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem 130 svjedoka, prilaganjem izjava šest svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, prilaganjem 285 materijalnih dokaza među kojima su dokazi dobijeni od tužiteljstva pri MKSJ, kao i izjava 28 svjedoka u svjedočenjima datim u MKSJ, uz saslušanje dva vještaka, sudsko-medicinske i vojne struke.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare