Podignuta optužnica za aferu “Potkivanje”

161
Nermin Alešević

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu u predmetu protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, saopćeno je iz ove institucije.

Optuženom Marki Pandži, kako je navedeno u saopćenju, žstavlja se na teret da je počinio kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 2. KZ BIH.

Optuženom Alešević Nerminu stavlja se na teret da je počinio kaznena djela – Davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. stavak 2. KZ BIH, kao i – Neovlašetno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. stavak 2. KZ RS u sticaju sa kaznenim djelom neovlašteno fotografiranje iz članka 156. stavak 1. KZ RS.

Ovaj predmet, u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje”, izazvao je veliki interes javnosti, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima, navodi se u saopćenju.

Nakon toga provedena je detaljna istraga te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz.

U ovom predmetu osumnjičeni Alešević Nermin je tražio od glavnog tužioca da prema njemu ne preduzima krivično gonjenje (imunitet). Navedeni zahtjev je odbijen. Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbačena.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Podsjećamo, magazin Žurnal objavio je video razgovora između Milana Tegeltije i Nermina Aleševića. Oni su naveli da je za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, inspektor SIPA-e iz Banje Luke Marko Pandža preuzeo 2.000 KM, da navodno ubrza istragu za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je suvlasnik kompanije u krugu Agrokomerca. Alešević se požalio na nefunkcionisanje rada Tužilaštva KS.

U videu Tegeltija navodi da će završiti predmet u Tužilaštvu KS.