Vijesti

Podignute optužnice zbog poreze utaje. Budžet BiH oštetili za 2,7 miliona maraka

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv pet osoba.

Optužnice su podignute protiv Željka Kukobata, rođenog 1962. godine u Glamoču, državljanina BiH i R Srbije, Momirke Jamedžija, rođene 1960. godine u Foči, državljanke BiH i R Srbije; Slobodanke Manojlović, rođene 1965. godine u Banja Luci, državljanke BiH, stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UIO BiH; Lidije Lonačar, rođene 1959. godine u Bužimu, državljanke BiH,  stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka UIO BiH i Nedima Kulenovića, rođenog 1955. godine u Banja Luci, državljanina BiH, nekadašnjeg šefa Grupe za prinudnu naplatu RC Banja Luka UIO BiH.

Lažni podaci o oporezivim prihodima

Optuženi se terete za više krivičnih djela povezanih sa poreznom utajom u Bosni i Hercegovini. Troje optuženih su službenici i odgovorne osobe u UIO BiH.

Optuženi se terete da su, u periodu od marta 2007. godine pa do 19.03.2013. godine, Kukobat Željko u svojstvu vlasnika i direktora pravnog lica „SIMA“ d.o.o Aleksandrovac-Laktaši, organizirao grupu ljudi.

Grupi su pristupili Jamedžija Momirka, direktor i odgovorno lice u navedenom pravnom licu, te uposlenici UIO BiH i to Manojlović Slobodanka i Lončar Lidija, stručne saradnice u Grupi za reviziju i kontrolu RC Banja Luka, te Kulenović Nedim, šef Grupe za prinudnu naplatu RC Banja Luka.,

Oni su zajedničkim djelovanjem počinili krivična djela propisana zakonom BiH.

U optužnici se navodi da su,  optuženi Kukobat Željko kao organizator, a Jamedžija Momirka kao pripadnik grupe, ne pružajući zahtjevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegli plaćanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Optuženi Slobodanka Manojlović, Lidija Lončar i Nedim Kulenović terete se kao pripadnici grupe i službene i odgovorne osobe u institucijama BiH svojim radnjama, kršenjem zakona i propuštanjem dužnosti nadzora,  nesavjesno postupili u vršenju svoje dužnosti, nisu obračunali porez za pomenuto pravno lice.

Terete se za više krivičnih djela

U tome se ogleda i njihovo koruptivno djelovanje i kojim radnjama su pribavili protivpravnu korist za ovo pravno lice, odnosno njegovog vlasnika Željka Kukobata na temelju neplaćenog poreza u iznosu od  2.758.558,00 KM. Time su pričinili štetu za budžet BiH u navedenom iznosu.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela: Željko Kukobat i Momirka Jamedžija krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje ili prevare iz člana 210. KZ-a BiH.

Slobodanka Manojlović, Lidija Lončar i Nedim Kulenović se tereta krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. u vezi sa krivičnim djelom nesavjestan rad u službi iz člana 224. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH koji je istu potvrdio, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.