Policija pretresla kamp u Blažuju, našli noževe, makaze, poluge: Uhapšeno 17 migranata, bit će protjerani

440

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz asistenciju Službe za poslove sa strancima BiH, provodili su jutros mjere i radnje iz svoje nadležnosti prilikom realizacije operativne akcije kodnog naziva “BLAŽUJ” 21, saopćeno je iz MUP-a KS.

U akciji je učestvovalo 340 policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i 13 službenika Službe za poslove sa strancima BiH Terenski ured Sarajevo.

“Planske aktivnosti provedene su po naredbi za pretresanje izdatoj od strane Općinskog suda u Sarajevu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštava Kantona Sarajevo, shodno operativnom planu Sektora krminalističke policije u privremenom prihvatnom centru kampu „Blažuj” koji se nalazi na adresi ulica Kamenolom broj 20 općina Ilidža, gdje je tom prilikom izvršen pretres određenih objekata u kampu i bezbjednosno interesantnih lica”, stoji u saopćenju.

Prilikom pretresa objekta koji koriste migranti u navedenom kampu „Blažuj”, zatečeno je oko 3.000 lica – migranata, koji su pregledani i pretreseni u skladu sa naredbom za pretresanje i propisanim policijskim ovlastima, gdje su tražena bezbjednosno-interesantna lica, kao i predmeti koji se mogu dovesti vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

U blizini objekata policija je pronašla odbačene predmete koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda

“Pronađeno je 17 lica za koje su postojali podaci da su počinioci krivičnih djela u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju, te su isti predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH. Tom prilikom bezbjednosno-interesantna lica premještena su u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima, nakon čega će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada i izrečene mjere protjerivanaja u zemlje porijekla”, saopćeno je.

U blizini objekata policija je pronašla odbačene predmete koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda (drvene poluge, metalne poluge, odvijači, makaze, skalpeli, kuhinjski noževi i sl.), a koji se dovode u vezu sa nedavnim napadom na policijske službenike.