Vijesti

Policija upozorava: Građane varaju putem internet platformi za kupoprodaju

internet platformi žena drži karticu u ruci ispred laptopa online kupovina

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona upozorava građane na moguće prevare putem internet platformi za kupoprodaju. Uprava policije MUP-a ZDK je u posljednje vrijeme primila veći broj prijava od građana, žrtava internet prevara, koje se odnose na prodaju putem platforme OLX, navedeno je u saopćenju ovog ministarstva.

Šalju link

Naime, građanima koji prodaju robu putem platforme OLX, javljaju se osobe sklone prevarama putem aplikacija Viber, WhatsApp ili drugih aplikacija za komunikaciju, predstavljajući se kao potencijalni kupci.

Nakon kraće konverzacije, "kupci" pišu da su zainteresovani za kupovinu artikla. Žrtvi prevare šalju link-poveznicu s uputom da treba otvoriti link kako bi dogovorili uplatu za artikl.

Nakon što žrtva prevare otvori link, učita se stranica po izgledu slična stranici OLX ili BH Pošta. Žrtve dovedene u zabludu, misleći da se radi o pravoj stranici, po uputama kupca, unose sve podatke. Najčešće se traže ime i prezime, broj bankovne kartice i CVC broj, kao i druge podatke potrebne da "kupac" realizuje prevaru. Nakon što žrtva unese tražene podatke, od nje se zahtijeva da potvrdi ponuđenu opciju o završenoj kupovini. Čak se traži i da potvrdi kupovinu putem koda koji se pošalje na mobilni telefon.

Javljanje izvan platforme

Prevaru je moguće prepoznati po tome što se "kupci" javljaju izvan platforme OLX, uglavnom putem aplikacije Viber ili WhatsApp. Tekstovi pisanih poruka su uglavnom loše prevedeni. Šalju linkove koji ne sadrže domenu OLX.ba a koji vode na sasvim drugu stranicu. Nikada se ne javljaju na pozive uglavnom pod izgovorom da su zauzeti poslom niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla.

Građani se mogu zaštititi od prevare na način da ne komuniciraju izvan platforme OLX niti s korisnicima koji nisu verifikovali profil. Ne treba otvarati sumnjive linkove, ne davati nikad lične podatke kao što su e-mail ili broj bankovne kartice.

"Za kupovinu je dovoljno ostaviti broj bankovnog računa, a plaćanje robe treba izvršiti pouzećem prilikom dostave ili ličnog preuzimanja", upozoravaju iz MUP-a ZDK.