Kolumne

Politbiro: Smeće ministara neće pasti! Ne pada ono što ne (po)stoji

Prvi radni dan druge hefte u 2021. godini predviđen je za rušenje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Nije sjednica čestito ni počela, a već je poznato da od planiranog posla nema ništa. Naime, Milorada Dodika iz državne vlasti trenutno ne može istjerati niko, a kamoli udružena grup(ic)a opozicionih zastupnika u Predstavničkom domu BiH. I da se neko čudo neviđeno desi, pa da Hrvatska demokratska zajednica, Demokratska fronta te Stranka demokratske akcije privremeno okrenu leđa svojim koalicionim partnerima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na grudobranima administrativno-pričuvnih položaja spremno čekaju Dodikovi bojovnici, delegati Doma naroda jedne beznadežno zarobljene države. Tamo je – sjećamo se k'o jučer da je bilo – Bakir Izetbegović lično, osobno, takoreći, personalno, instalirao četvrti osigurač za podršku SNSD-ovoj rušilačkoj politici. Ispada, zaista, kako je notorna Dušanka Majkić najkonkretniji Izetbegovićev (polu)proizvod za strovaljivanje naše kolektivne sudbine u kanalizacione cijevi.

Nije potrebna naročita informiranost da bi se zaključilo kako je vlada na čelu sa multietničkim trilingom Tegeltija-Bevanda-Turković nešto najgore što se ovoj zemlji dogodilo od Dejtona do današnjih dana. Dotično društvo beskrupuloznih stranačkih nesposobnjakovića valjda je za nepune dvije godine učinilo više na razvaljivanju naše domovine nego svi njihovi zaboravljeni, podjednako neučinkoviti, prethodnici zajedno. Naprosto, koalicija SDA-DF-HDZ-SNSD pokazala se kao kriminalno grozna!

Džaba šuplja priča i neutemeljeni optimizam, Vijeće ministara BiH najvjerovatnije ostaje na snazi do daljnjeg. I dobro je da se namjestilo upravo tako. Jer, nikakvog naročitog efekta ne može biti ukoliko bi, naprimjer, sadašnji SDS (kojeg je hiljadama boja premazani Mirko Šarović zvanično naslijedio od ratnog zločinca Radovana Karadžića), uz asistenciju nategnute parlamentarne većine, kratkoročno zamijenio raspojasane Dodikove kadrove. Isti je to curak, samo drugo pakovanje.

Jedino ispravno rješenje jeste vladajuće sjecikese zajedno poslati na političko smetljište. I zauvijek ih spriječiti da ponovo formiraju sličnu vrstu „Smeća ministara“, vlade koja ne služi nikome, osim odmetnutoj škvadri korumpiranih likova. Znam, zvuči totalno romantično. Svijet je, kako se to kaže, lijep kada sanjamo.

Stavovi izneseni u ovom tekstu su lični stavovi autora i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Raporta.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare