Kolumne

POLITBIRO: STOLNI MARGARIN Od Bešlića dva putića vode do Čovića

Mada su osvojili duplo više mandata nego daleke 2008. godine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine unaprijed je preventivno zakukala zbog navodnih nepravilnosti na jučerašnjim mostarskim izborima. Nisu se glasačke kutije čestito ni ispraznile, a nevladina organizacija poznatija pod nazivom Hrvatski narodni sabor ispalila je oštro saopćenje u kojem Centralnu izbornu komisiju BiH optužuju za falsificiranje izborne volje, kako tamo stoji, „hrvatskog glasačkog tijela“.

Poznajemo li adresu sa koje su lansirane, segregacijsko-anticivilizacijske karakteristike dotičnog saopćenja nažalost ne predstavljaju problematiku vrijednu analitičke pažnje, a poglavito se ne radi o premijernom patentu političkih spin-hrsuza iz ulice Kneza Domagoja bez broja. Naprosto, od Dragana Čovića i njegove falangističke škvadre i ranije smo doživljavali identične, ako ne i odvratnije verbalne ispade. Na zapadu ništa novo, (o)pjevala bi Riblja čorba aktuelni trenutak samo da je sticajem (ne)sretnih okolnosti, umjesto iz Beograda, djelovala sa obala Neretve.

No, vratimo se egzaktnim matematičkim vrijednostima. Nešto iznad pedeset posto punoljetnih građanki i građana Mostara izašlo je na izbore. Gotovo sedamdeset posto njih glasalo je za dvije raspoložive separatističke opcije. Istočno je dominirala nacionalistička SDA sa priljepcima, a zapadno nacionalistička HDZ sa priljepcima. Preostali i poraženi birali su jedinstven, siguran, dekriminaliziran, moderan, potencijalno prosperitetan evropski grad. Ispravna je to i čestita namjera, međutim, pokazalo se nedovoljno prihvaćena za priželjkivani uspjeh. Ipak, borba za normalan Mostar mora biti nastavljena. Do konačne ljekovite pobjede.

Kako sada osvojeni mandati stoje ispod Huma i Veleža ništa se značajnije promijeniti neće. Ljubo Bešlić najvjerovatnije ostaje kolovođa propadanja do daljnjeg. Odatle će sa partnerima iz SDA raspologati tuđom mukom, budžetskim novcem, građevinskim zemljištem, redovnim prihodima, prekomjernim gradskim rashodima. Bešlića objektivno na gradonačelničkoj poziciji može zamijeniti isključivo neki novi HDZ-ovac – Narod zna, uz principijelnu podršku SDA! Uostalom, Čović je neposredno nakon zatvaranja birališta Urbi et Orbi objavio kako sa Bakirom Izetbegovićem održava učinkovitu komunikaciju. Koja valjda podrazumijeva mostarsko gore sutra.

Zato, sva(t)ko (t)ko i dalje naivno sumnja kako višedecenijski proračunski pakt Čovića i Izetbegovića ponovo neće trijumfovati na mostarskoj političkoj sofri, neka glatko potpiše pristupnicu Demokratskoj fronti Željka Komšića. Makar nijhov stolni margarin nije za ramazana.

Stavovi izneseni u ovom tekstu su lični stavovi autora i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Raporta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare