Vijesti

Politički analitičar iz Srbije za Raport: Region liči na bure baruta. Od Dodika se može sve očekivati

Nakon posljednjeg sastanka Milorada Dodika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu javnost je obaviještena kako je član Predsjedništva BiH Dodik pokrenuo proces vraćanja entitetskih nadležnosti, jer se Republici Srpskoj „oduzima pravo na korištenje šuma i ono se predaje u ruke centralnih vlasti u Sarajevu“.

Sastanak Dodika i Vučića

Na sastanak Vučića i Dodika reagirao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao da Dodika ne može spasiti Vučić.

Pomoć visokog predstavnika u BiH

“Dodika ne može spasiti Vučić, bez obzira koliko se on protivio uvođenju sankcija, jer o sankcijama koje se najavljuju ne odlučuje on, niti ih, ukoliko se s njima krene, može zaustaviti”, istaknuo je Komšić.

I tako se proteklih nekoliko dana još intenzivnije analizira politička situacija o našoj zemlji. Ni građani više ne žele da šute. Danas u 10 sati izašli su ispred zgrade OHR-a i traže pomoć visokog predstavnika u BiH jer, kako su naveli, vrijeme je da Christian Schmidt počne raditi svoj posao.

O političkoj krizi u BiH te sastanku Vučića i Dodika razgovarali smo sa političkom analitičarem Aleksadrom Popovom. On je kazao za Raport da je Dodik doveo situaciju do ivice pucanja.

“Ovdje je očito da se Milorad Dodik doveo situaciju do ivice pucanja. Neko iz međunarodne zajednice mu je očito rekao da je prešao crvenu liniju, onda je on zajedno sa Aleksandrom Vučićem, povukao ručnu. Međutim, to prelazi svaku mjeru jer Dodik jednom godišnje najavi novu krizu. Sada je bila afera “Kisik”, ranije je bila afera “Ikona” i svaki put on pravi građane RS svojim taocima poslije tih skandala koji su vezani za njegove ime”, istaknuo je Popov za naš portal.

Mora se imati jasan plan

Između ostalog, on je kazao da ga od Dodika ništa ne može iznenaditi te da se od njega sve može očekivati.

“Loše je to što međunarodna zajednica to toleriše do ivice pucanja i onda kada se to desi i onda se kriza dešava za stepen više. Konačno se mora podvući crta i izaći sa jasnim planom šta sa BiH. Nije tu samo Dodik u pitanju, tu su i ostala dva konstituciona naroda.

Mora se napraviti takva konstrukcija da se vidi šta i kako dalje. Imali smo 25 godina od Dejtonskog sporazuma, očekivalo se da će se izaći sa nekim planom. Ne zna se da li međunarodna zajednica ide dalje da se konsoliduje ili da li je varijanta da ide u disoluciju. Ali to se mora jasno reći i imati jasan plan”, kazao je on.

Za kraj, osvrnuo se na to da li može doći do rata i šta bi to značilo.

“Dozvoljavanje ovakvih igara može dovesti da se pređe crta. Do rata može doći kada se stvari otmu kontroli. Mislim da ne može doći do rata. Sada se situacija može držati pod kontrolom na Balkanu. Ovaj naš region liči na bure baruta i samo nedostaje da neko potpali šibicu. Nisu ovo 90-te godine kada je bilo vrijeme urušavanja. Ovo su neka druga vremena. Ukoliko bi planulo na BiH, to bi opasno ugrozilo EU”, zaključio je Popov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare