Svijet

Politico: Trampov zet preuzeo komandu nad štabom za borbu pritiv koronavirusa

Jared Kushner postao je ključna figura Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv koronavirusa, tvrdi list Politico u izdanju za SAD.

Ovaj medij navodi da je za 15-ak dana on postao šef tima za borbu protiv pandemije tako što je u svoje ruke preuzeo rješavanje ključnih problema. On sada radi na mobiliziranju američke industrije za izradu neophodne opreme – od respiratora do zaštitnih maski, rješavanju problema preuzimanja i dostave opreme do mjesta gdje je ona najpotrbnija, te osigurava da se napravi što više mjesta za testiranja potencijalno zaraženiuh.

Mike Pence, potpredsjednik SAD koji je formalno i dalje na čelu Tima, potiho se povukao ustranu.

„Kushner je čak osigurao i novu poziciju u centru moći – Saveznoj agenciji za hitne poslove (FEMA) gdje, s saradnicima odlučuje o bitnim pitanjima i to u vrijeme kada se ova institucija suočava s lavinom kritika zbog sporosti u odgovorima na pojavu pandemije početkom godine”, piše Politico.US.

List konstatira da je njegov tim već zabilježio i neke uspjehe u isporuci respiratora, organiziranju bolnica i dostavi donirane opreme.

„No, iza scene vidimo dupliranje već postojećih državnih kapaciteta, a njihov fokus na brzinu izazvao je strahovanja među stručnjacima”, navodi Politico.US i ističe da su njegovi novinari razgovarali s čak 11 zvaničnika SAD koji se boje da do sada urađeno, posebno to što je tim Trumpovog zeta napravio, neće dugoročno dati dobre rezultate.

Uz to, upozorava se i da „petljanje” privatnog s državnim sektorom dovodi pod lupu motive nekih od učesnika u tom poslu, ali i nosi ozbiljan rizik kršenja saveznih zakona koji striktno propisuju odvojenost državnih institucija i privatnih kompanija.

List ističe i da je poseban problem za sve koji se bore protiv pandemije koronavirusa u SAD i to što je Kushner svakodnevno na vezi s predsjednikom Trumpom, „s kojim se čuje više puta dnevno”. Dodaje se i da je njegov angažman inciiran stalnom nervozom predsjednika SAD koji se od početka žali na sporost državnih institucija u odgovoru na širenje zaraze u SAD.

Politico.US citira i jednog visokog zvaničnika Republikanske stranke koji kaže da više ne zna kako vlast SAD funkcionira i da je „miješanje državnog i privatnog ostavila mnoge s visoko podignutim obrvama”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare