BHDoktor

Pomaže u održavanju zdravlja kostiju i srca, a štiti i od određenih vrsta raka

Vitamin K je topiv u mastima te ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi, zdravlju kostiju i kardiovaskularnom zdravlju. Postoje dva glavna oblika vitamina K: K1 (filokinon) i K2 (menakinon).

Vitamin K1 je primarni oblik koji se nalazi u biljkama i uglavnom je odgovoran za zgrušavanje krvi. Nalazi se u zelenom lisnatom povrću poput špinata, kelja i brokule, kao i u biljnim uljima (ulje soje i uljane repice).

Vitamin K2 se nalazi u hrani životinjskog podrijetla i fermentiranoj hrani. Ovaj oblik vitamina K uglavnom je odgovoran za održavanje zdravih kostiju i zuba, kao i za prevenciju bolesti srca.

Namirnice s visokim sadržajem vitamina K1 uključuju kelj, špinat, zelenu repu, zelenu salatu i blitvu. Vitamin K2 se nalazi u fermentiranoj hrani kao što je natto (jelo od fermentirane soje), kiseli kupus i sir, kao i u proizvodima životinjskog podrijetla poput žumanjaka, pilećih jetrica i maslaca. Obrok koji sadrži losos, brokulu i sir pružio bi zdravu dozu vitamina K1 i K2. Također je bitno napomenuti da se apsorpcija vitamina K poboljšava kada se konzumira sa zdravim masnoćama, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju ili avokadu.

Osim svoje uloge u aktiviranju faktora zgrušavanja, vitamin K također pomaže u sprječavanju prekomjernog krvarenja. To je zato što vitamin K sudjeluje u proizvodnji proteina koji pomažu razgraditi ugruške nakon što nastanu. Bez dovoljno vitamina K, ti se proteini ne bi proizvodili, a tijelo bi imalo poteškoća u razgradnji ugrušaka, što dovodi do povećanog rizika od poremećaja zgrušavanja.

Važno je napomenuti da iako vitamin K igra vitalnu ulogu u zgrušavanju krvi, treba ga koristiti s oprezom kod osoba koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. Vitamin K, piše MZSS, može utjecati na učinkovitost ovih lijekova, što dovodi do povećanog rizika od krvarenja, piše Ordinacija.hr.

Zdravstvene prednosti vitamina K

Zdravlje kostiju: Vitamin K pomaže u izgradnji i održavanju jakih kostiju radeći s kalcijem. Istraživanja su pokazala da osobe s višom razinom vitamina K u prehrani imaju manji rizik od prijeloma i osteoporoze.

Zdravlje srca: Vitamin K pomaže spriječiti kalcifikaciju arterija reguliranjem načina na koji se kalcij taloži u tijelu. To može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Zapravo, studija je pokazala da osobe s najvećim unosom vitamina K imaju 57% manji rizik od smrti od srčanih bolesti.