Region

Pomirljive poruke patrijarha Porfirija: Hrvati nisu krivi za Jasenovac, a Stepinac nije učestvovao u zločinima NDH

U prvom intervjuu za srbijansku štampu od izbora za crkvenog poglavara patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić izrazio je nadu u mirno rješavanje kosovskog pitanja te je naglasio da su dijalog i saradnja potrebni svim današnjim kršćanima.

Za beogradske Novosti je, između ostalog, govorio i o susretima s papom Franjom, Jasenovcu i kanonizaciji Alojzija Stepinca.

Do sada se Porfirije Perić tri puta susreo s papom Franjom.

“Svaki naš susret, kao i naša komunikacija u cjelini, temelje se na duhu Hrustovog Evanđelja, u duhu razumijevanja i uzajamnog poštovanja. U svijetu u kojem živimo, za koji smo obojica odgovorni, suočeni istovremeno s problemima modernog doba, dijalog i saradnja neophodni su za obje strane. Činjenica je da su hrišćani usmjereni jedni na druge i da zajedno moramo odgovoriti na izazove koji su ključni za svijet. Napokon, apostol Pavao nas upozorava da niko ne može reći da mu drugi nisu potrebni”, rekao je.

Otvaranje vatikanskih arhiva za zainteresirane istraživače sigurno će doprinijeti boljem razumijevanju teških vremena Drugog svjetskog rata na području Nezavisne Države Hrvatske i Stepinčevog mjesta u njima, rekao je patrijarh.

“Nije isključeno da će se tokom istraživanja pojaviti rezultati koji se mogu tumačiti pro et contra. Naravno, daleko sam od toga da vjerujem da je Stepinac direktno i neposredno učestvovao u bilo kojoj vrsti zločina. Međutim, moram reći da, ne samo kao biskup, svećenik, hrišćanin već prije svega kao svaki običan čovjek, ne mogu sakriti da, u najmanju ruku, imam dilemu, da imam problema s određenim Stepinčevim postupcima, riječima, stavovima.

Žao mi je ako to nekoga uznemiri, ali moja je obaveza biti iskren. Istovremeno, potpuno sam svjestan da mu strašne okolnosti u kojima je živio nisu bile nimalo jednostavne. Što se tiče prethodnih stavova naše Crkve, kao i zaključaka Komisije uspostavljene za istraživanje ovog važnog i osjetljivog pitanja, oni su jasni, nepromijenjeni i poznati javnosti”, kazao je i naglasio da se kod tih tema uvijek nastoji pažljivo služiti riječima.

Za zločine u Jasenovcu ne treba kriviti Hrvate, rekao je Porfirije Perić.

“Prve liturgije služene su u katakombama, na grobovima mučenika za Hristovu vjeru. Također prinosimo beskrvnu žrtvu na Hristovu grobu. A to činimo i u velikomučeniku Jasenovcu. Činjenica da u Jasenovcu postoji pravoslavna crkva Božja, da je vladika Jovan na tom mjestu osnovao samostan, po mom je mišljenju jedini način na koji Crkva njeguje uspomenu na žrtve. Okupljanjem u Jasenovcu i drugim sličnim mjestima, molitvom, služenjem liturgije, stjecanjem milosti Duha Svetoga mi se preobražavamo. A preobraćen i oplemenjen čovjek nikada neće kriviti nečije potomstvo, nečiju djecu za ono što su radili njihovi roditelji.Povezani postovi: