Region

Popuštanje mjera u Crnoj Gori: Policijski sat od ponoći, kafići će raditi do 23 sata

U Crnoj Gori od subote će biti zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od ponoći do pet sati, a ugostiteljski objekti radit će do 23 sata, predviđeno je novim epidemiološkim mjerama, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na konferenciji za novinare resora na čijem je čelu, Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje, saopštila je da zabrana muzike u kafićima i dalje ostaje na snazi.

“Uz mogućnost da, ukoliko se ovakav trend nastavi sljedeće sedmice, korigujemo i ovu mjeru. Dozvoljena su samo sjedeća mjesta, ali ne i šankovi i mjesta za stajanje”, navela je Borovinić Bojović.

Kazala je da će marketi, supermarketi i hipermarketi, prodavnice obuće, odjeće, kozmetički i frizerski saloni raditi od sedam do 22 sata.

“Ustanove obrazovanja i kulture radit će do 22 sata, a ne do 18 sati, kako je bilo definisano prethodnim mjerama. Dostava hrane bit će moguća do ponoći u cijeloj Crnoj Gori”, dodala je Borovinić Bojović.

Rekla je da su Podgorica i Danilovgrad ušli u kategoriju opština u kojima je četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika manja od 800.

Borovinić Bojović je navela da je u Podgorici i Danilovgradu u vrtićima, školama i fakultetima, koji su bili zatvoreni, dozvoljeno pohađanje nastave od ponedjeljka do 23. aprila.

“U Podgorici i Danilovgradu rad dječjih igraonica takođe je dozvoljen od sedam do 20 sati, a rad fitnes centara i teretana bit će dozvoljen do 22 sata”, rekla je Borovinić Bojović.

Kladionice će, kako je navela, u tim gradovima raditi do 22 sata.

“Ugostiteljski objekti u Podgorici i Danilovgradu mogu da rade u punom kapacitetu, i vani i unutra, do četiri osobe za stolom, dozvoljena su samo sjedeća mjesta, ali ne i šankovi i mjesta za stajanje”, navela je Borovinić Bojović.

Kako je kazala, privredna društva i preduzenici u Podgorici i Danilovgradu koji se bave trgovinom na malo – tržni centri, štandovi, tezge radit će od sedam do 22 sata.

“Međugradski saobraćaj u ovim opštinama, kao i u svim koje imaju četrnaestodnevnu incidenciju ispod 800, će biti dozvoljen”, navela je Borovinić Bojović.

Iste mjere koje će se od ponedjeljka do 23. aprila primjenjivati u Podgorici i Danilovgradu, od ranije važe za Plav, Gusinje, Petnjicu, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budvu, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni.

Zabrana međugradskog saobraćaja za vikend, u cijeloj Crnoj Gori, je i dalje na snazi.Povezani postovi: